Sporten op basis van een plantaardige levensstijl

Mensen die mij ondertussen goed kennen, weten dat ik al weer wat jaartjes plantaardig door het leven ga. In de wereld van de hipsters wordt die levensstijl ook wel vegan genoemd. Onder hen is de term best cool. Buiten onze bubbel krijgen nog best veel mensen er jeuk van. Over de boeren vandaag de dag nog maar te zwijgen.

Voor wie het nog niet wist, dat ik als veganist door het leven ga: in mijn eerdere blog “Ineens word je veganist”, lees je mijn beweegredenen om er een vegan lifestyle op na te houden.

The Game Changers

Ik kom er nu eigenlijk weer op om er iets over te zeggen vanwege de documentaire The Game Changers. Sinds kort is de documentaire te zien op Netflix. De documentaire vertelt het verhaal van diverse topsporters die topprestaties leveren op basis van een plantaardig dieet. Hoewel de documentaire gekoppeld wordt aan grote namen in de sport zoals Louis Hamilton, Novak Djokovic en Chris Paul en er stoer wordt gedaan met een bijdrage van Arnold Schwarzenegger, zijn het vooral de wat minder bekende topsporters die aan het woord komen.

Topsport zonder vlees

Is het een pro-vegan docu? Sceptici zullen dat vast beamen. Ik vind van niet. Er wordt vooral gekeken waarom topprestaties op basis van plantaardige maaltijden gewoon haalbaar zijn. En er wordt duidelijk uitgelegd waarom dat goed is voor je lichaam én het klimaat. Tegelijkertijd is het ook weer geen klimaatfilm. De documentaire probeert echt te inspireren om vlees in te ruilen voor plantaardige alternatieven, omdat je er minstens zo goed en zelfs beter door kunt presteren. En inderdaad, sceptici hebben gelijk als de docu eenrichtingsverkeer is, maar dat is het goed recht van de makers. We hoeven immers niet voor of tegen iets te zijn, we kunnen ook kijken en luisteren naar een kant van het verhaal om vervolgens weer op zoek te gaan naar meer informatie.

Zelf fit en sterk zijn

Waarom ik het zelf wel een goede documentaire vind is dat het mijn levensstijl bevestigd. Dag in dag uit voed ik mijzelf met noten, granen, fruit, groenten en alles wat niet van een dier komt. Ik probeer zoveel mogelijk proteïnen, vitaminen, suikers, vetten, vezels, mineralen en wat dan ook naar binnen te krijgen, al dan niet aangevuld met supplementen. Sinds kort ben ik mij fysiek ook beter gaan onderhouden. Ik drink meer water, ik neem meer nachtrust, ik doe meer fitness en start vaker de dag met yoga. Dit alles doe ik om fit te zijn of fit te geraken voor mijn sport flag football.

Blessuregevoelige sport

Flag football is een vrije nieuwe sport in Nederland en het is een discipline binnen het American Football. Het wordt ook wel gezien als de voorloper van tackle football, de variant die bij de meeste mensen wel bekend is: die met hoofd- en lichaamsprotectie. Behalve dat het spel heel tactisch en strategisch is, is het vooral enorm explosief, wendbaar en daarmee behoorlijk fysiek. Op mijn 42e vroeg ik ineens enorm veel van mijn niet al te getrainde op routine terende lichaam. Liezen, heupen, hamstrings, ribben… ze hebben allemaal op mijn lijstje van blessures gestaan in het eerste seizoen. Na het eerste seizoen realiseerde ik me dat ik meer in mijn lichaam (en geest) moest investeren om fysiek sterker te zijn en daarmee minder blessures te veroorzaken.

De magische werking van fruit

Fruit speelt daarin een belangrijke rol voor mij. Juist door de toegenomen dosis fruit merk ik dat ik me steeds beter voel en steeds sneller herstel na wedstrijden. Ik kwam tot die ontdekking toen ik tijdens een intensief toernooi in Duitsland gratis fruit tot mijn beschikking had. Als een echte Indo bleef ik tussen wedstrijden dooreten. Als echte Nederlander durfde ik alles wat gratis was immers wel toe te eigenen. Mijn liezen en hamstrings hebben het normaal zwaar te voortduren. Met mijn nu 43 jaar ben ik bovendien niet meer de jongste. Ondertussen wil ik in mijn hoofd altijd winnen. Dat betekent wel dat ik mijn lichaam nodig heb. Toen ik na Duitsland relatief weinig pijntjes had en nadien snel herstelde van de zware aanslag op mijn lichaam, begreep ik dat ik met gezonde voeding nog beter voor mijn lijf kon zorgen. Geen ingewikkelde wetenschap. Gewoon goed luisteren naar lichaam en geest.

Een gezonde levensstijl is meer dan plantaardig eten

Met alles wat ik nu weet over goede plantaardige voeding, kan ik mijzelf goed onderhouden. En dat onderhoud bestaat dus uit meer dan alleen plantaardig eten. Het is een lifestyle waar voeding, beweging, mindfulness en rust een mix vormen tijdens de dagelijkse gang van zaken zoals mijn werk, vaderschap, sport en eigen projecten. Ondertussen kost het weinig moeite om met een plantaardige levensstijl mijn ecologische voetafdruk flink te reduceren.

Je eerste plantaardige poging moet meteen goed zijn

En ja, ik weet dat avocado’s ook niet duurzaam zijn, maar wie zegt dat ik ze eet? Ik wil niemand opleggen om plantaardig te gaan eten, maar voor wie het weten wil: mij gaat dat fysiek, mentaal en financieel goed af. En ik wil het dan ook zeker aanraden om het te proberen. Al pleit ik er dan wel voor dat als je die poging gaat ondernemen, ook echt lekkere dingen gaat maken die écht goed bereid zijn. Met het besef dat je je lichaam een flink boost gaat geven én je goed bezig bent voor moeder Aarde, krijg je vanzelf meer moraal en geloof dat plantaardig eten je beter past dan je dacht.

Als je eens echt goed wilt proeven, laat het mij weten. Dan regelen we eens een eet-date met elkaar of stuur ik je tips voor een goede try-out. Vraag gerust naar mijn work-out schema en kijk hoe je daaruit elementen pakt die goed bij je passen. En wees eveneens nieuwsgierig naar hoe zo’n dergelijke levensstijl inricht. Het is echt niet zo complex als oude systemen vol weerstand doen vermoeden.

Tot slot nog even een disclaimer

Ik zeg vooral dat het bovenstaande verhaal werkt op mijn lichaam en geest. Veel wetenschap wijst uit, dat een dergelijke levensstijl gezond is voor velen van ons. Ik kan slechts beamen dat mijn lichaam en die wetenschap hand in hand gaan. Ik ben mij echter ervan bewust dat niemand hetzelfde is, noch denkt. Er zijn mensen in mijn omgeving die al hun geld zouden inzetten om een gezonder lichaam (of geest) te hebben, maar simpelweg niet zo gezegend zijn met een goed functionerend lichaam. Die groep wil ik zeker niet voor het hoofd stoten. Gezond zijn is namelijk niet voor iedereen een keuze. Bovendien is mijn verhaal geen advies. Voor goede dieet-adviezen neem contact op met je dokter en/of ga aan de slag met specialisten.

Ook interessant:

Vegan plantaardige levensstijl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *