Even helemaal nietsdoen: een taboedoorbrekend fenomeen in de 24-uurseconomie

 

Druk. We zijn het tegenwoordig allemaal. Druk met werk, sporten, vrijwilligerswerk, gezin, studie, Netflix kijken, sociaal doen… je zult het vast herkennen: we zijn altijd wel druk. Waar haal je anno 2019 überhaupt nog de tijd vandaan om niet druk te zijn?

Even tussendoor: sexy foto hierboven, nietwaar? Deze zomer gemaakt toen ik lekker lui vakantie vierde. Anyway…

Altijd wel iets te doen

Wie niet druk is heeft geen leven of is lui. Tenminste, zo wil ik er weleens tegen aankijken. Lekker stellig en ongenuanceerd natuurlijk. Toch ook niet helemaal onwaar, wellicht. Veel mensen zijn vandaag de dag gewoon erg druk met het rijtje bovengenoemde zaken. Zo druk, dat afspreken met elkaar mega-complex is. Probeer de agenda’s maar er eens op elkaar te krijgen. Er is totaal geen sprake van onwil, er is simpelweg gebrek aan overeenkomstige tijd. En dat terwijl we met onze werkgevers steeds vaker afspreken om niet meer fulltime te werken. We zouden juist meer tijd moeten hebben. Maar elke minuut die we van ze krijgen, gebruiken we meteen ter invulling van iets.

Dat iets kan natuurlijk heel positief worden ingevuld. Denk bijvoorbeeld aan meer thuis zijn voor je kinderen, vaker sporten of tijd besteden aan belangrijk vrijwilligerswerk. Er is niks mis met het invullen van je vrije tijd.

Mensen die nietsdoen zijn (niet) lui

Nietsdoen, echt helemaal niets, lijkt in deze tijd bijna geen optie meer. Nietsdoen voelt bijna als lui. Ik ben daar heel goed in. In nietsdoen. En aan niets denken. Bij mij kan de knop uit. Helemaal uit. Als de knop aan staat, heb ik ook wel meteen weer duizend gedachten, vragen, ideeën en meer in mijn hoofd. Dat merk ik vooral tijdens mijn meditaties. Gelukkig mag ik van mijn online leraar afdwalen van de mantra, “that’s okay”, als ik er maar weer terug kom in het hier en nu, naar mijn ademhaling, zodra ik ervan bewust ben als ik afgeleid ben.

Gevoel van spijt als ik even niets heb gedaan

Tijdens het nietsdoen voel ik mij heel senang. Maar na het nietsdoen… als ik me dan bedenk wat ik allemaal had kunnen doen; dan voel ik me behoorlijk lui. Ik had net zo goed even de vaat kunnen uitruimen in plaats van dat uit te stellen naar mijn planning van morgenochtend. Of ik had net zo goed even kunnen werken aan de website van onze American Football-vereniging in plaats van zelf naar een waardeloos pot Engels voetbal te kijken. Of de was uit de droger even opvouwen en opruimen. Tja, had gekund.

Nietsdoen is een kunst

Ik kan het in elk geval heel goed: lui zijn. En ik ben er eigenlijk ook best tevreden mee. Dat komt ook wel omdat ik het kan. In tegenstelling tot heel veel andere mensen. Helemaal nietsdoen is vandaag de dag echt een kunst. Als je daarbij ook nog eens heel goed kunt loslaten en je even nergens druk om kunt maken, ben je best gezegend, kan ik ik je vertellen. Twee uur op een avond nietsdoen,niks te vragen van je lijf en lichaam en geest, lekker rustig de avond laten zijn: een aanrader. Probeer het eens, zou ik zeggen.

Ik ga het doen: mijn tijd vullen

Waarom zou ik druk willen zijn en bovenal voor wie? Goede vragen om regelmatig aan jezelf te stellen. Ik idem. De antwoorden op die vragen hebben voor mij een interessante wending in petto. Een ambitieuze vorm die wat meer van mijn vrije tijd zal vragen. Die ambities zijn weer te verdelen in meerdere ‘categorieën’. Van zakelijk tot sport, van voeding tot droom. Ik heb alles onlangs vertaald naar doelen. Zo heb ik van alles scherp wat ik zou willen bereiken. Eigenlijk moet ik het woordje zou weglaten: wat ik wil bereiken. En aangezien ‘lekker lui zijn’ zich ook nog tussen de nieuwe doelen heeft genesteld, omdat het simpelweg gezond is, neem ik dat gewoon mee. Dat alles maakt het meteen inzichtelijk hoe ik mijn beschikbare tijd moet indelen om deze doelen te halen.

Minder online, actiever offline

Opvallend is dat dat alles best in te plannen valt. Als ik het goed uitrol, lijk ik zelfs meer te kunnen doen door het allemaal slimmer te doen. Een ding wat mij ontzettend gaat helpen om tijd te winnen is minder online zijn. Daarover schreef ik voor mijn vakantie al deze blog. Tijdens de vakantie werd ik bovendien geconfronteerd met een abominabele 4G-verbinding. Leuk dat je nu overal in Europa kunt internetten binnen je bundel, maar als je totaal geen bereik hebt, blijken ineens vele uitzichten – als je rechtop staat -bewonderenswaardig mooi. Geen toeval dat Italië op mijn pad kwam na mijn besluit minder online te zijn.

De reis naar mezelf brengt een nieuwe koers

Waar ikzelf druk mee ga zijn? Dat wil ik je later deze maand gaan vertellen. Ik ga straks een dagje minder werken en wil die tijd invullen voor hele mooie dingen. De eerste wijzigingen aan mijn website verraden al een koerswijziging. Naar mijn idee ga ik met Expeditie Flow nog meer mooie dingen doen. Dingen waarbij ik mijn kennis, ervaring, kwaliteiten en competenties nog meer kan inzetten en ontwikkelen. Ook mijn skills als verteller en verbinder zullen daarbij een rol spelen. Wordt vervolgd, dus binnenkort meer.

Maak keuzes om minder druk te zijn

Tot die tijd wil ik je meegeven niet te vrezen om minder druk te zijn. Lui te zijn. Niemand vraagt je om druk te zijn, je bepaalt uiteindelijk zelf de invulling van je tijd. Je bepaalt dus ook altijd zelf je grenzen. Wees ervan bewust dat je niet druk hoeft te zijn, als je duidelijke keuzes maakt voor jezelf en daarmee ook voor de ander. Wees duidelijk naar jezelf en voor jezelf, want dat helpt je met meer gemak het begrip van de ander te ontvangen. En als het begrip er niet is, blijf dan trouw aan jezelf met het besef dat het voor jou de beste keuze is. In elk geval in en op dat moment.

Kies je voor een druk leven, accepteer de consequenties

Vul je liever wel elke minuut in, doe dat dan ook bewust, zodat je niet hoeft te klagen dat je druk bent. Druk zijn mag namelijk ook. Maar wees en blijf bewust. Doe jezelf en je omgeving niet tekort met je keuze om druk te zijn. Ook daar geldt dat communicatie jezelf en een ander enorm helpt om je keuzes te begrijpen. Misschien ontvang je zelfs steun en hulp om nog beter je doelen te bereiken in drukke tijden.

Succes met (niet) druk zijn

Het fenomeen tijd is nooit anders geweest dan het nu is. Althans, sinds we tijd hebben gedefinieerd zoals we het nu komen. Al eeuwen leven we met deze vorm van tijd die we hebben. Het wordt qua uren, dagen, weken, maanden,jaren, eeuwen nooit langer of korter. We zullen er in de 24 uur die we hebben geen minuut bij krijgen. Het is dus aan onszelf en onze keuzes hoeveel minuten we besteden aan de dingen die wij belangrijk vinden. Hopelijk vind je daarin je weg. Lukt dat niet, dan wordt het wellicht eens tijd voor een goed offline gesprek.

Geniet van de tijd en dank dat je de tijd hebt genomen om deze blog helemaal af te lezen.

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *