Geen goede voornemens, wel nieuwe doelen voor 2018

Nieuwsbrief - Goede voornemens, nieuwe doelen 2018 - verandering
Het jaar 2017 was voor mijn gevoel een jaar dat ik nou niet perse beleefde als een gaaf jaar. Er zijn nogal wat dingen gebeurd die ik niet zag aankomen. Ik had  ook geen ervaring met de impact die deze gebeurtenissen teweeg brachten. Uiteindelijk bleken de gebeurtenissen nodig om na enige zelfreflectie in te zien dat we écht mogen vertrouwen op wie we zijn en mogen vertrouwen op de keuzes die we in het leven maken voor onszelf, onze medemens en het klimaat. Eigenlijk lieten de gebeurtenissen ons inzien dat we hele mooie mensen zijn en dat we daar écht in mogen geloven. Iets wat de mensen om heen al enige tijd bevestigen.

Een jaar met een bittere nasmaak

We learned it the hard way, zullen we maar zeggen. De pittige confrontaties met anderen én met onszelf, mijzelf, zorgden er daarom misschien wel voor dat ik toch een bittere nasmaak overhield aan 2017. Eind goed al goed, maar toch... misschien was ik ook wel een beetje teleurgesteld. Mijn leven, ons leven, geluk, gezondheid... het zat allemaal in de lift. Die stijgende lijn kende in 2017 de eerste dalen, gevolgd door pieken, dan weer dalen en weer opnieuw pieken. Er zat een breuk in die consequent stijgende lijn. Ik vond dat lastig. Ik was helemaal gelukkig met die stijgende lijn.
Goede voornemens, nieuwe doelen 2018
Goede voornemens, nieuwe doelen 2018

Kleine kinderen worden groot

Als met alles in het leven kan iets niet continu groeien. In de natuur schieten bomen uit de grond om niet veel later onder de kronen van hun voorouders enorm te stagneren in hun groei. En toch groeien de bomen gestaag verder. Met net genoeg licht, soms met net genoeg water. Als er weer even wat meer licht ontstaat, komt de volgende spurt. Door dat te hebben geleerd van bomen, de natuur, besef ik dat ook mijn groei en die van ons als gezin, geen rechte lijn is die continu blijft stijgen. Kinderen worden groter, wijzer, mondiger en hormonen bewegen op mysterieuze wijze door hun lichaam en geest. Vandaag feest, morgen hel. Dan weer stoer, dan weer lief en schattig. Wat dat betreft was ook hun groei en de groei binnen ons gezin een bijzonder leerzame ervaring in 2017.

Meer doelen bereikt dan gedacht

Het is dus puur het gevoel dat zegt dat 2017 zo-zo was. Als ik met een realistische blik erop terugkijk, was 2017 misschien wel een beter jaar dan gedacht. In elk geval dan gevoeld. Als ik mijn doelen teruglees die ik begin 2017 in deze blog omschreef, kan ik de meeste doelen als behaald afvinken. Niet altijd even succesvol en tegelijkertijd toch succesvol genoeg om er iets van geleerd te hebben. Zoals mijn studie Milieukunde. Dat wilde ik écht gaan doen. Toen ik tijdens de voorstudie er echter achterkwam dat deze opleiding veel meer chemisch en technisch was dan ik dacht, vroeg ik mezelf af of ik wel de juiste keuze had gemaakt.
 
Ik had me misschien iets teveel blind zitten staren op het woord milieu in kunde, wilde vooral meer leren over de natuur. Ik wil mijn lessen van de natuur kunnen koppelen aan een stukje wetenschappelijke kennis en onderbouwing? Waarom? Weet ik niet precies. Wellicht om in elk geval een geschoolder papiertje te kunnen tonen tijdens de volgende aanstaande economische crisis. Maar ook om iets in die richting te doen is een vak als wiskunde noodzaak, dus dat eerst bijspijkeren tot HBO-niveau is de eerste stap.
Goede voornemens, nieuwe doelen 2018

Natuur en klimaat

Geen nood. Het eerste jaar bij Klimaatverbond Nederland was enorm leerzaam. In de praktijk leerde ik door mijn nieuwe collega’s, nieuwe netwerken en nieuwe congresomgevingen, heel veel over het klimaat, de natuur en onze rol als mens daarin. Wat een gave job heb ik. En daarmee had ik meteen een doel bereikt uit de blog van vorig jaar: werken in de duurzame sector. Door deze interesse kwam ik ook privé - mede dankzij mijn blog Expeditie Flow - meer en meer in aanraking met natuur en milieu, en mensen die daar mooie dingen over te vertellen hebben. Bijvoorbeeld via TEDx Apeldoorn, waar Matthijs Schouten deze prachtige talk hield. Het raakte mij als natuur- en klimaatmens tot diep in mijn ziel.

Reizen naar Zweden en de juiste balans

De doelstelling om naar Zweden te reizen is ruimschoots gehaald. We gingen drie keer naar Zweden. Dat deden we zo milieuvriendelijk mogelijk door CO2 te compenseren voor die afstanden. Tegelijkertijd beseffen we dat we dát nooit tot de kilometer nauwkeurig kunnen afdekken. Wel een dingetje waar ik gaandeweg 2017 meer en meer over begon na te denken en in 2018 meer aandacht aan wil besteden. Dit is trouwens vooral iets om mijzelf te verantwoorden richting de activisten, die geen genoegen nemen met genoeg van alles in plaats van alles tot in het extreme. Voor hen geldt vaak het alles of niets principe. Ik ben meer van de balans. Ten opzichte van de gemiddelde Nederlander die “3,6 keer de aarde consumeert” blijf ik ondanks volgens deze test van Mijn Verborgen Impact ondanks mijn reisgedrag netjes binnen de klimaat- en consumptielijntjes.

Doelen voor 2018

Wat zijn de doelen in 2018? Het eerste kwartaal ga ik meteen uit de startblokken schieten met twee nieuwe dingen. Ten eerste ga ik mij inzetten voor de HR-organisatie Zuiver Persoonlijk. Dat bedrijf gaat een gave transitie tegemoet aan de hand van hun flow-concept. Een uniek concept dat kort gezegd de strijd aangaat met burn-out en zich focust op meer gelukkige werknemers en innovatie.  Nederland moet volgens Zuiver Persoonlijk "the best place to work" worden. De beste ter wereld. Daarnaast ga ik lokaal de campagne leiden van GroenLinks in Apeldoorn. Belangrijk, want mijn stadje kan nog veel groener en duurzamer. En natuurlijk blijf ik mij voor Klimaatverbond Nederland inzetten. Daar heb ik onwijs veel zin in, want er liggen een aantal mooie uitdagingen voor ons. Zeker nu het thema klimaat steeds vaker op de (politieke) agenda komt te staan.
Goede voornemens, nieuwe doelen 2018
Goede voornemens, nieuwe doelen 2018

Expeditie Flow 5.0 en reizen naar jezelf

Als de eerste schwung is gedaan, gaan we Expeditie Flow naar een hoger plan tillen. Het nieuwe logo is het eerste signaal naar professionalisering. Met Expeditie Flow willen ik meer mensen de reis naar zichzelf laten maken, zodat ze in zichzelf kunnen ontdekken met welke natuurlijke oerkrachten ze hun doelen kunnen bereiken en meer geluk kunnen ervaren in de dagelijkse praktijk. Uiteindelijk zijn de 'expedities' allemaal gericht op persoonlijke ontwikkeling. Dat kan ik niet altijd alleen en daarom heb ik wijze mensen om mij heen verzameld. Uit die samenwerking is al iets moois ontstaan. De eerste echte expeditie staat gepland. In mei reizen we een midweek naar Zweden om 5 mensen in een inspirerende en rustige omgeving te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Dit soort reizen wil ik nog een keer of 3 organiseren in 2018. Voorkeuren? De Sahara en / of het Atlasgebergte in Marokko en de Ardennen komen direct in mij op.

Blijven binden en boeien

Verder wil ik met Expeditie Flow vooral de bottom-up verbinder zijn tussen mens, natuur en klimaat. Er is wel degelijk een feitelijk klimaatprobleem, wat ik in een iets andere taal (en hopelijk minder belerend) dan die van de overheid, instanties en ondernemingen over wil vertellen. Mijn verhalen hierover lees je inmiddels al via deze blog. Blijf dus vooral regelmatig intunen om geïnspireerd te blijven en schroom je niet om mij te wijzen om té ingewikkelde termen. En durf te vragen.

Zelf meer focus op focus en concentratie

Het belangrijkste leerdoel voor mijzelf de komende tijd is focus en concentratie. Een competentie die vooral naar voren komt als ik ergens helemaal in mijn element zit. Pop Up Park 055 was daarvan een mooi voorbeeld, of wanneer ik als reisleider op pad ben voor mijn club ADW Reizen. Dan kom ik echt in een flow. Ik kan het alleen niet altijd oproepen. Wil ik succesvoller zijn in mijn missie, wil ik echt uit mijn droom ontwaken om deze waar te gaan maken, zal ik deze vaardigheid meer moeten ontwikkelen. Mijn persoonlijkheid, mijn enthousiasme en mijn kennis en kunde... die heb ik allemaal wel mee. Maar met focus en concentratie geloof ik dat ik nog veel meer uit mezelf kan halen. Dan gaat het mij lukken om nog meer projecten succesvoller te maken omdat ze echt af zullen zijn. Een mooi inzicht dat Max Dammers mij meegaf bij mijn afscheid van zijn innovatieve internetbureau.

Met vertrouwen en goede flow 2018 tegemoet

2017 was achteraf een jaar met groeipijnen, reflecties en confrontaties die hebben geleid tot meer positieve inzichten en zelfvertrouwen. Het was realistisch gezien een succesvoller jaar dan mijn gevoel deed vermoeden. Het jaar was zoals het was. Ondanks en dankzij 2017 kunnen we vol goede moed gaan bouwen aan nieuwe doelen en dromen.
 
2018 kan weleens een heel mooi en bijzonder (flow)jaar gaan worden.
Goede voornemens, nieuwe doelen 2018
Goede voornemens, nieuwe doelen 2018
Goede voornemens, nieuwe doelen 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *