Onze 5-daagse Yoga-, Meditatie- en Coachingsexpeditie naar Zweden ligt al even achter ons. Ik had een mooi blog beloofd, maar eenmaal bij thuiskomt haalde de realiteit mij meteen in. Een dag na de reis stond ik alweer 45 minuten te wachten om voorin het karretje van Baron 1898 te mogen in de Efteling. Het kan verkeren met al die welvaart.
Het wordt dus eigenlijk een soort throw back naar alle mooie momenten in Zweden. En ik beloof jou als lezer alvast: dat waren er heel veel. Zoveel dat ik de helft mogelijk vergeet op te schrijven. En dat terwijl ik weet dat de blog zelfs dan niet op één a4-tje past. Ik kan in elk geval alvast zeggen dat ik tijdens deze expeditie - de reis naar mijzelf - een droom heb zien uitkomen. De reis overtrof zelfs een beetje mijn eigen verwachtingen. Laat ik je daarom gewoon maar meenemen in mijn droom die werkelijkheid werd. Dit is mijn verhaal.
Een expeditie met volle aandacht voor elke deelnemer
Het programma dat we voor deze midweek hadden samengesteld was volledig gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. Omdat de groep bewust klein was (5 deelnemers) en naar verhouding de groep begeleiders groot (3 begeleiders), kon tijdens deze 5-daagse expeditie volop persoonlijke aandacht worden besteed aan de innerlijke zoektocht van elke deelnemer. Het programma bestond uit een gebalanceerde invulling: yoga, meditatie, workshops, wandelingen, persoonlijke coaching, vrije tijd en heerlijk veganistisch eten.
De reis organiseerde ik samen met Yvette Storer van Bare. en mijn vrouw en eigenaar van Floooow Rachel Gasper-Rothengatter. Ons gezamenlijk idee was vooral om een logische reis te maken door het lichaam, zodat de deelnemer op zoek kon gaan naar haar/zijn ziel, hart, dromen, geluk, waarheid en alles wat haar/hem maakt zoals zij/hij is. Aan de hand van de zeven chakra’s begonnen we onderaan het lichaam om gedurende de week langzaam bij de kruin te eindigen.
Aarden in het onbekende
Beginnen bij het begin dus en dat betekent eerst aarden. Aarden in het onbekende. Geen van onze deelnemers was ooit eerder in Zweden geweest. Het was dus ook aarden in een omgeving waar meteen alle vertrouwde patronen wegvallen. Teruggrijpen op de meest simpele systemen die men eigen had gemaakt, werd nagenoeg onmogelijk. De belangrijkste reden waarom we zo’n expeditie niet in Nederland organiseren. Daar ligt het vertrouwde té dichtbij. Dan ligt terug kruipen in de comfortzone op de loer. Opgeven en weglopen van zelfreflectie en confrontatie is zo gedaan. De vlucht naar het oude vertrouwde is zo ingezet. De drempel ligt erg laag om op te geven en in de auto te stappen om naar huis te gaan. Ver van huis maakt dat uitdagender.
Reageren, aanpassen en vertrouwen
Ver weg van al het vertrouwde vraagt direct om een reactie. Een reactie van lichaam en geest. Het vraagt om aanpassing. Aanpassen aan de omgeving, aan de groep, aan de begeleiders, aan het onbekende en aanpassen aan alles wat je niet kent. Ook aanpassen aan het onbekende in jezelf. Bij de deelnemers begon hier de uitdaging om de komende dagen toch te vertrouwen. Maar waarop?
Een andere omgeving zet je meteen ‘aan’ en dat is best indrukwekkend. Daar sta je dan. In het verre Zweden. Met een handvol spullen wetende dat het deze week om jou gaat. Over alles aan jou. Jouw geest, lichaam, geluk, pijn, succes, frustratie, liefde, moederschap, systemen, patronen, werkgeluk enz. Je zet jezelf en je kwetsbaarheden enorm in de spotlights. Er is nu vijf dagen lang volle aandacht voor jou. Begrijpelijk dat al die eerste indrukken een plek moeten krijgen. Aarden dus.
Magische omgeving met prachtig weer
De foto’s liegen niet. De twee accommodaties die we met dank aan Fabian van Terrs Cottages mochten gebruiken lagen aan een prachtig groot meer. Het meer werd weer omgeven door een prachtig bos. De omgeving bleek nog mooier, doordat de zon een week lang met ons meereisde. Met zo’n 25 graden was het overdag aangenaam, terwijl de ochtenden en avonden heerlijk koel waren. Langs het meer lagen simpele bospaden die alleen maar door voetstappen zijn ontstaan. Deze werden afgewisseld met flinke keien die door de deelnemers tot persoonlijk steigertjes of mini-meditatieoorden werden gebruikt om tevens van het uitzicht over het meer te genieten. Of gewoon even tot rust te komen.
Omarmd door de wildvreemde natuur van Zweden
De natuurlijke omgeving rondom ons verblijf werkte magisch. De omgeving laat je thuiskomen, laat je zijn en laat je met rust. Tegelijkertijd omarmde de natuur de deelnemers met het gevoel van veiligheid. Alsof ze zei: "Je mag hier zijn. JIJ mag hier zijn!" De prachtige natuur om ons heen deelde haar gastvrijheid en stelde het onderbewustzijn van onze deelnemers tegelijkertijd de belangrijkste vragen: wie ben jij en waarom ben jij hier?
Om met de natuur te kunnen praten moet men leren om te communiceren vanuit hun eigen natuur. Daarom zijn we hier. Want wat zegt eigenlijk jouw hart, je gevoel en je intuïtie? En wat zeggen ze allemaal over de dingen die jij in je dagelijks leven doet? Met behulp van ons programma doorlopen we deze en vele andere vragen van gelijke strekking. De vragen sluiten aan bij de doelen die de deelnemers vooraf aan ons hebben gegeven.
De zeven chakra's
De dagen, maaltijden, vragen, workshops, yoga- en meditatiesessies waren ingericht op basis van de zeven chakra’s:
- Maandag: de wortelchakra (rood)
- Dinsdag: de heiligbeenchakra (oranje)
- Woensdag: de navelchakra (geel) & de hartchakra (groen)
- Donderdag: de keelchakra (blauw) & de derde oogchakra (indigo)
- Vrijdag: de kruinchakra (violet)
Via de chakra’s namen we de deelnemers mee naar het aarden om vervolgens via het diepste gevoel te eindigen bij de kruin. Bye bye ratio, hello intuïtie.
Programma en maaltijden gebaseerd op de chakra's
Het tempo van de dag, de invulling van de yoga- en meditatielessen, de inhoud van de workshops en de keuze van maaltijden werden continu afgestemd op de (kleuren van) de chakra’s, die vervolgens weer waren afgestemd op de persoonlijke leerdoelen van de deelnemers. Van de yogasessie in de morgen tot het kampvuur aan het water; het verhaal van de betreffende chakra was de rode draad van de dag.
Zo was op de dag van aankomst de wortelchakra leidend. De chakra is rood van kleur en dus werden de deelnemers ontvangen met overheerlijke aardbeien, frambozen, snoeptomaatjes en andere gezonde rode snacks. De wandeling die volgde stond in het teken van aarden, het thema waar de eerste chakra over gaat. Letterlijk kennismaken met de omgeving, de natuur, het bos, de plek waar je bent en de komende dagen gaat zijn. Het veganistisch diner was vervolgens weer rood getint. De avond eindigde met een korte introductiesessie yoga. En zo werden dagen per kleur en qua inhoud gevuld volgens de betreffende chakra.
Groepssessies, individuele begeleiding en me-time
Vaak startte een activiteit vanuit een gezamenlijk moment en ging men vervolgens geleidelijk uit elkaar om individueel invulling te geven aan de persoonlijke doelen. Ter ondersteuning van deze zoektocht en processen waren Yvette en Rachel continu beschikbaar. De deelnemers konden zelf bepalen om en wanneer gebruik te maken van die ondersteuning. Dat werd dan ook volop gedaan. Tussen de workshops was voldoende ruimte ingepland voor ‘me time’. Tijd voor jezelf, een goed boek, een dutje, een frisse duik in het meer of extra coaching. Had ik al gezegd dat het elke dag zo’n graad of 25 was en de zon volop scheen? Bijkleuren in Zweden. Een mooie bonus.
Loskomen van geconditioneerde patronen en systemen
Vijf dagen lang gingen de deelnemers aan de slag met hun persoonlijke doelen. Dat leidde voor sommigen tot aardige confrontaties met zichzelf. Het valt ook niet mee om ineens alle tijd en ruimte te hebben om te gaan graven in een leven vol gedachten, gevoelens, geconditioneerde patronen, veilige systemen enz. Een leven vol gewoontes en vanzelfsprekendheden die diep van binnen verre van dat zijn. Om soms te ontdekken dat bepaalde dingen, richtingen en keuzen in je leven niet of nauwelijks passen bij het gevoel dat in je hart verborgen ligt. Niet passen bij de persoon die je diep van binnen bent.
Hoe doorbreek je nou die patronen en systemen? Hoe kom je los van je ratio, wetende dat het je misschien alles brengt behalve jezelf en wat je hart je begeert? Waar haal je de moed vandaan om te breken met de vanzelfsprekendheden en de (schijn)veiligheid waarop je leven is ingericht? Samen met Yvette en Rachel leerden de deelnemers zichzelf weer een beetje (terug)kennen en probeerden zij met behulp van ‘tools’ als meditatie, yoga en wandelen handvatten te bieden om met zichzelf in contact te komen en te blijven. Met de workshops werden deelnemers geholpen om vast(geroest)e patronen en systemen te (her)ontdekken en te (h)erkennen. Waar nodig werd met oefeningen geprobeerd om daar vervolgens van los te komen en grip te krijgen op de mens die je werkelijk bent. En te handelen vanuit die ware ik.
Kennismaken met 'lagom'
Na een aantal dagen leerzame, reflecterende en confronterende workshops, wandelingen, meditatiesessies en meer, was het donderdag na de lunch tijd voor de ultieme ontspanning. Gastheer Fabian verraste de deelnemers door hen met zijn boot op te halen voor een middagje vissen. De veganistische organisatie werd door Fabian gegarandeerd dat vissen een onderdeel vormt van de voedselketen. Het meer kent een overschot aan vis, waardoor vis door bewoners regelmatig uit het water wordt gehengeld ter consumptie. Wel ‘lagom’, zoals de Zweden zweren. Oftewel: nooit meer dan nodig, maar wel net genoeg om te ervan te kunnen eten.
Vissen en onze plek in het Zweedse ecosysteem
Omdat we de niet-veganistische gasten het veganisme zeker niet door de “strot wilden drukken”, boden we ruimte aan het ‘circle of life’-principe van Fabian. Visser Fabian leerde de deelnemers in vogelvlucht iets over het meer en zijn ecosysteem. Bij die lessen hoorden ook het respect voor het meer, het schone water en de dieren die er op, naast of in het water leven. Om een paar van die dieren te noemen: kreeften, krabben, stekelbaarzen, diverse eenden- en ganzensoorten en zelfs ringslangen (gespot!).
Tijd voor de ultieme ontspanning
De donderdag bood echter nog een verrassing. Na het vissen ging Fabian even naar huis om vervolgens samen met zijn vriendin Malin op een vlot terug te keren. Het vlot was voorzien van 10 stoelen en een soort skottelbraai. De aanwezige koelbox hield de wijn en de eerder gevangen vis koud. De tafel lag vol met veganistische ingrediënten die niet veel later gebruikt werden om een heerlijk tacogerecht te maken. De taco’s werden voorzien van typische Zweedse rode besjes. Natuurlijk moest er ook nog geproost worden op een succesvolle en leerzame expeditie. Al kletsend en genietend genoten we van onze laatste zonsondergang in Zweden.
De afronding: wat laten we achter en wat nemen we mee?
Na deze prachtige afsluiting genoten we vrijdag nog van onze laatste meditatiesessie. Vanuit het aarden eindigden we via het hart nu met de kruin en ‘het derde oog’. De deelnemers leerden verbinding te leggen met het spirituele en het openstaan voor nieuwe dingen. Daar werd na het ontbijt nog een afrondend gesprek over gevoerd met elkaar. De belangrijkste afrondende vraag was: wat laat je hier in Zweden achter en wat neem je mee naar Nederland? Voor elke deelnemer was het antwoord op die vraag mooi en persoonlijk.
Afscheid is... ruimte voor de volgende expeditie
Tijd voor afscheid. Afscheid van een mooie groep, het mooie Zweedse weer, een prachtige en magische omgeving en afscheid van een geslaagde expeditie. Wat rest zijn de verhalen, de foto’s en de persoonlijke groei van zowel deelnemers, begeleiders en onze gastheer- en vrouw Fabian en Malin. Dit was het voor nu, maar…
Deze reis krijgt absoluut een vervolg. Houd de website daarom in de gaten. Een uitgebreid fotoverslag van deze reis vind je hier op Facebook.
Vi ses i Sverige!
Ook interessant:
Lees hier meer over de oorspronkelijke samenstelling van de 5-daagse Yoga-, Meditatie- en Coachingsexpeditie naar Zweden. Deze expeditie zullen we in de toekomst in aangepaste vorm (i.v.m jaargetijde) herhalen. Heb je interesse en wil je de op de hoogte blijven van deze expeditie? Stuur dan een mailtje met je interesse naar contact@expeditieflow.nl of schrijf je in voor de nieuwsbrief.