Site Overlay

PopUp House: comfortabel en duurzaam wonen voor nog geen € 40.000,-

PopUp House

Het zal je misschien zijn ontgaan maar duurzaam en goedkoop wonen zouden heel goed samen kunnen gaan. Dat bewees het concept PopUp House het afgelopen jaar. Met slimme, duurzame en recyclebare materialen wisten de bedenkers een huis neer te zetten die in een paar dagen kan staan (zie video). Een duurzame woning die ook nog eens voor iedereen betaalbaar kan zijn. Kosten: zo’n € 38.000,-.

Comfortabele familiewoning

Wie denkt dat ze aan comfort moet inboeten heeft het mis. Het PopUp House heeft een omvang van meer dan 130m2 en beschikt over een grote woonkamer, een uitgebreide keuken en drie ruime slaapkamers. Verder heeft het huis 2 compleet uitgeruste badkamers en 2 toiletten. Op de veranda kan je heerlijk genieten van de buitenlucht. Het huis kan verder worden aangesloten op allerlei benodigde faciliteiten als water en elektra. Een ideaal huis voor een standaard gezin.

Popup House

Klimaatneutrale woning

De fundamenten van het huis bestaan voornamelijk uit hout en polystyrenen isolatie blokken. Met speciale houtschroeven wordt het huis bij elkaar gehouden. Zodra het huis staat werkt de isolatie als een soort beschermlaag rondom het huis. Bovendien is het huis volledig luchtdicht. Een verwarming is daardoor zo goed als overbodig. Als het huis eenmaal tot in de perfectie staat, is het volledig energieneutraal.

Nadelen van het PopUp House

Tot zover een paar voordelen. Er zijn natuurlijk ook wat punten waar je kritisch naar moet kijken. Het huis is te koop en te plaatsen voor een bedrag rond € 38.000,-. In die prijs zitten verder niet de kosten van de grond, de bouwvergunning, het aanleggen van riolering, het installeren van elektra enz. Bovendien is uitbreiden lastig. Je koopt een vast concept dat alleen uit te breiden is met de bemoeienissen van het aannemersbedrijf. Dat geldt soms voor de simpelste ingrepen, want een beetje breken in het fundament, zal ten koste kunnen gaan van de energieneutraliteit. Het is dus niet per definitie een koopje.

Duurzame huizen in de toekomst

Zo’n PopUp House is natuurlijk voor iedereen erg spannend. Er zijn nog geen Nederlandse gemeenten, laat staan aannemers die PopUp House hebben omarmd en er nu volledige wijken mee inrichten. In Frankrijk – waar het bedrijf PopUp House is gevestigd – gebeurt dat al wel. Niet alleen huizen, maar ook volledige kantoren worden volgens dit concept neergezet. Wanneer Nederland zal warmlopen voor deze duurzame manier van luxe en betaalbaar wonen, is dus nog de vraag. Of de consument moet er zelf meer naar gaan vragen.

Zou jij in zo’n duurzaam PopUp House willen wonen?

Popup House

6 thoughts on “PopUp House: comfortabel en duurzaam wonen voor nog geen € 40.000,-

 1. Ik zou zeker in zo’n huis willen wonen, aan de rand van Apeldoorn bijvoorbeeld. Als de gemeente Apeldoorn iemand zoekt om voor hun uit te proberen, count me in. Ben ook nog wiskundige, dus kan niet alleen in woorden, maar zeker ook in getallen terugkoppelen hoe dit huis significant beter is, dan veel andere huizen. Dus ik zeg: Gemeente Apeldoorn bel mij en ik kan mijn werk, studie en huis combineren. Ik wil wel als proefkonijn dienen. Zou per direct mijn eigen huis verkopen als ik dit huis mag betrekken. Laat een groene gemeente als Apeldoorn hier maar het voortouw in nemen. Laten zien dat ze niet alleen een groene gemeente zijn, maar ook in de toekomst een groene gemeente willen blijven. Go for it!

  J. Van Drunen says:
  1. Ik ben het helemaal eens met de heer van Drunen. Momenteel woonachtend in Apeldoorn en ook zeer geïnteresseerd voor zo’n woning. Ik zie alleen maar voordelen van zo’n woning. Zou mijn eigen woning direct verkopen als dit mogelijk zal zijn binnen de gemeente Apeldoorn. Dus Gemeente Apeldoorn er zijn duidelijk meer gegadigden !!

   Ruben Kers says:
 2. Ja zeker!
  Ben in navolging van de Franse en Engelsen die dit soort woningen al in eigen beheer maken al lang op zoek naar de commerciële omslag hierin. Bij ons in de gemeente staan er regelmatig kavels te koop.
  Wij zouden een huis als deze zeker willen proberen.
  Er wordt alleen nergens gesproken over uitbreiding (bv 2 x 130m2 geschakeld) van de m2 of de levensduur van het huis. Daar zijn wij toch ook benieuwd naar.
  Uitgebreidere informatie over deze prachtige vorm van wonen stellen wij zeer op prijs.
  Vriendelijke groet!

  Esther Koenis says:
  1. Hi Esther, bij ons in Apeldoorn is een ander concept “Tiny Houses” nu een serieuze optie geworden om nader te bestuderen voor eventuele plaatsing. Dit concept echter (nog) niet helaas.

 3. Het lijkt mij wel wat, maar ik zou toch graag de tekeningen zien en meer technische details willen weten b.v. kan je een dergelijk huis op een schroeffundering zetten, indeling enz.
  misschien dat iemand mij daar aan kan helpen.

  1. Dat is inderdaad allemaal na te vragen. Mijn ervaring is wel dat ze zo druk zijn, dat ze prioriteit geven aan daadwerkelijk geïnteresseerden. Ik bedoel, die iets concreter zijn dan informatief. Maar dat was wel meer dan een jaar geleden. Wie weet dat ze nu iets meer tijd hebben voor dergelijke vragen vooraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *