Stap voor stap groeien naar een duurzame toekomst

Expedities - Wandelen & ReizenBewuster leven, begint met het maken van bewuste keuzes. Een duurzaam leven vergt omdenken. Makkelijker gezegd dan gedaan. Met omdenken poets je namelijk niet even een database weg, die je – in mijn geval – tientallen jaren hebt geprogrammeerd. Je kunt natuurlijk radicaal ergens een streep onder zetten, maar mijn boerenlogica gaat niet samen met radicalisering. Ik geloof sterk dat dingen moeten of liever mogen groeien. En om te groeien heb je wel een stukje geschiedenis nodig over jezelf. Zelfkennis. Hoe was je en hoe dacht je? En waar wil je nu eigenlijk heen? Zowel bij je verleden en bij je heden, blijft één ding altijd bij je. Namelijk jezelf.

Groeien door beweging

De vraag waar ik heen wil, wordt voor mijzelf steeds duidelijker. Beetje bij beetje maak ik een transitie door dankzij de ervaringen die ik opdoe, de kennis die ik gaandeweg en al doende oppik en door de mensen die ik ontmoet. Ik ben meer in beweging dan ooit, ook al straf ik mezelf soms te vaak door mij het gevoel aan te praten dat ik te weinig doe en stil sta. Maar dat is als ik heel kritisch ben op mijzelf. Het merendeel van mijn tijd ben ik erg positief en optimistisch en merk ik dat ik enorm ben gegroeid en nog steeds groei. Ik heb leerzame interim-klussen mogen doen, prachtige projecten gedraaid en zoals gezegd mooie en bijzondere mensen ontmoet. Allemaal ontwikkelingen die mij beetje bij beetje meer naar en tot mezelf brengen.

Consuminderen

En eindelijk durf ik ervoor uit te komen, wat ik altijd al wist: ik ga de wereld redden. Hoe? Dat weet ik nog niet. Wel ben ik begonnen met de dingen te veranderen, waar ik invloed op kan hebben. Zo ben ik een aantal jaar geleden vegetarisch geworden. Niet omdat ik dieren eten nou zo zielig vond, want dat vind ik niet perse. Ik vind wel degelijk dat mensen vlees mogen eten. Ik support alleen niet die gedachte, zodra mensen niet stilstaan bij de bio-industrie en alle effecten daaromheen. Ik vind vooral dat mensen meer mogen stilstaan bij de vraag hoe vervuilend hun consumptiebehoefte is. Ook vind ik dat mensen meer mogen nadenken of de consumptiebehoefte wel klopt, ten opzichte van de vraag waarom de mens ooit begon met het eten van vlees. Namelijk overleven. Vlees was een middel en de prooi werd eerlijk verdeeld over de hongerige dorpelingen. Maar wel met mate. Tegenwoordig maken we vlees omdat we meer willen consumeren dan een gezond bord met groente. Bovendien hebben marketeers de consument zover gekregen dat zij gezond eten konijnenvoer noemen.

Positieve energie

Of het nu gaat om eten, kleding, mobiele apparatuur enz. Er zijn dus inzichten tot mij gekomen, waarbij ik denk dat de mensheid volledig zijn doelen voorbij schiet als het gaat om natuur en milieu. Ik ben eigenlijk flink geschrokken als het gaat om de gezondheid van Moeder Aarde. En ik schrik nog meer dat mensen het voor lief nemen en feiten aannemen voor fictie. Ik heb besloten daar niet boos om te worden. Ik kan juist mijn positieve energie beter steken in positieve ontwikkelingen die momenteel steeds meer gaande zijn. Of misschien wel steeds meer op mij afkomen, omdat ik durf te staan voor wie ik ben en waar ik naartoe ontwikkel. Je trekt immers aan, wie en wat je bent.

Duurzaamheid is een strijd met je geweten

Tegelijkertijd voel ik mij lullig. De blog die ik nu schrijf, typ ik op mijn met coltan gevulde laptop. Coltan komt onder meer voor in D.R. Congo, waar de gorilla’s enorm worden bedreigd vanwege ontbossing. In de grond van het Afrikaanse land zit namelijk coltan. Een stof die niet alleen voor laptops worden gebruikt, maar ook voor alle andere mobiele devices. Dus naast mijn laptop, ook mijn mobiel. En laten we welzijn: het gebruik van deze middelen groeien nog met de dag. Het klinkt dus bijna hypocriet om te praten over wat ik en wat we beter zouden moeten doen voor Moeder Aarde als je zelf niet het perfecte voorbeeld geeft.

duurzame toekomst

Kleine stappen vooruit, is wel vooruit

Maar van perfectie wordt niemand gelukkig. De perfecte wereld bestaat niet. Zeker niet zolang de mensheid bestaat. De mens is simpelweg niet in staat om gezamenlijk naar perfectie te streven en is inmiddels zo ver verwijderd van de simpele principes van Moeder Aarde. Geld, macht, hebzucht… Het zijn elementen die niet uit alle mensen van de wereld is te krijgen. Dat brengt mij weer terug naar een stukje kern van het leven: laat het los. En dus laat ik los dat ik niet in mijn eentje de wereld kan redden. En toch: one make can make a difference! Dat is wat ik wil bereiken met de verandering die ik doormaak. Ik wil in elk geval het verschil maken. Niet door het te proberen, maar door te doen. Door stappen te zetten die wel de verandering maken of inluiden.

Mijn bewuste keuze

Wat ik dan onder andere doe? Ik consuminder. Ik eet tegenwoordig vegan. De stroom thuis is met Pure Energie – volgens o.a. Greenpeace en de Consumentenbond – het meest eerlijk. Ik ben ook meer gaan fietsen en laat daardoor de auto vaker staan. Daarnaast sport ik met hoge regelmaat om mijn gezondheid te bevorderen en ver verwijderd te blijven van corrupte medicatie. Ik doe wekelijks aan yoga, zodat mijn week even stilstaat en ik volledig aandacht heb voor wie ik ben en waar ik heen wil. En hoewel duurzaam soms duur kan zijn, koop ik vaker eerlijke kleding op de momenten dat ik het kan veroorloven. Kleine stapjes naar meer bewustwording en dus grote stappen vooruit.

Wat aandacht krijgt, groeit

Ik weiger te geloven, dat ik een druppel op de gloeiende plaat ben. Ik geloof dat de plaat niet meer zo hard gloeit. Ik geloof dat er voor mijn ideeën en de ideeën van anderen die daarmee overeenkomen, een nieuwe vruchtbare bodem ontstaat. Ik geloof nog sterker dat mijn druppel, samen met de druppels van steeds meer gelijkdenkenden een vruchtbaar meertje wordt, waardoor de duurzame zaden die we planten kunnen groeien tot nieuwe en veel gezondere energie voor mens en milieu.

Expeditie Flow groeit

In dat proces zit ik dus. En zitten wij thuis. Dat is ook de kant waar we met Expeditie Flow naar toe willen. Naar een lifestyle met gezond eten. Met (ontdekkings)reizen naar die ene mooie bestemming of naar je innerlijke zijn. Door bewuster te consumeren met producten en diensten die goed zijn voor natuur en milieu. Zonder te streven naar perfectie en het toch te doen vanuit de beste intenties. Met Moeder Aarde centraal en wijzelf ondergeschikt aan alles wat ze biedt. Een aarde die wij moeten beschermen voor vele generaties na ons.

De verandering is gaande. Op naar een mooiere en gelukkigere wereld!

duurzame toekomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *