Een bio cola! Is dat lekker?

Bio Cola Oxfam Gimsel de Groenterij Apeldoorn

Na 30 dagen succesvol onderweg te zijn in het boek 50 Days of Green Happiness ben ik meer en meer overtuigd dat ik het kan: vegan eten en drinken. Een aantal redenen die me hebben overtuigd dankzij het boek: ik laat de bio-industrie met rust (voor mij de belangrijkste reden), ik voel me een stuk gezonder en ik ben ook nog eens bijna 5 kilo kwijt, waardoor ik weer op een gezond gewicht zit. Over het boek en mijn persoonlijke resultaten volgt ongetwijfeld nog een blog. Ondertussen ben ik met enig trots op mijzelf en zoek ik naar meer wegen die leiden naar een gezonder bestaan. Op mijn pad kruiste plots de bio cola van Oxfam. Voluit meldt het blikje: “Oh so fair, organic, bio, cola. Kan bio cola daadwerkelijk lekker zijn?

De overheersende smaak van Coca Cola

Het is natuurlijk een gegeven dat wanneer je gewend bent aan de enige echte Coca-Cola, het moeilijk over te stappen is naar elke andere cola. Knap gedaan van het Amerikaanse merk. Pepsi is simpelweg net niet Coca. Als er geen keus is in een restaurant, dan moet het maar met Pepsi. Maar liever niet. De frietjes van de Mac, smaken nu eenmaal ook veel beter dan de frietjes uit oma’s frituurpan. Magisch hoe de multinationals onze smaak in hun greep hebben. Zelf was ik een groot fan van Summit Cola, het alternatieve merk dat o.a. bij Albert Heijn in de schappen staat. Omdat ik tegenover de Jumbo woon, werd de koelkast echter toch weer gedomineerd door Coca-Cola. Soms de gewone, dan weer Zero of Life Stevia. Zelden het huismerk.

De plotse ontdekking van bio cola

Hoe kan tussen al het cola-geweld nu een zweverig bio-merkje op mijn pad komen? Het was niet bewust. Bij het halen van wat producten bij de beste en leukste bio-winkel Gimsel De Groenterij in Apeldoorn, viel mijn oog op een kratje vol bio cola en sinas van Oxfam. Huh? Even goed lezen hoor. Bio cola? Jazeker, bio cola. Wel met een rietsuiker als belangrijk ingrediënt, maar volledig bio en vegan. Eerlijker kan niet. Maar hoe zal dat nou smaken? Na een dag struinen in 27 graden door de mooiste natuurgebieden van Overijssel, beloonde ik mezelf met het gekochte blikje bio cola.

Prima smaak, goed alternatief

Wat schetst mijn verbazing: de smaak kan er prima mee door. Wie regelmatig afwijkt van Coca Cola en prima door kan met de alternatieve merken, kan deze zeker een keer proberen. Het is een colaatje op zich en toch voorzien van de aangename zoete smaak die je van cola mag verwachten. Aanrader? Ja, wel als je durft af te wijken van je vast merken Coca-Cola of Pepsi. En ja, wel als je (huis)merken als Summit, River Cola of First Choice eens geprobeerd hebt. En nog eens ja, als je simpelweg je smaak kunt aanpassen aan de belangen van natuur, milieu en fairtrade. Genoeg reden om het in elk geval een kans te geven. Bovendien is het blikje ook nog eens eens een supercool design. Je mag dus best zeggen dat deze bio cola prima in het rijtje van alle cola past.

Fairtrade cola

De bio cola van Oxfam is gevuld met koolzuurhoudend water, rietsuiker, citroensap uit concentraat, moutextract en natuurlijke aroma’s. Alle teelt is biologisch, dus alle betrokkenen krijgen een eerlijk aandeel. Het origineel van dit type cola komt overigens uit Paraguay. Ik ben er in elk geval blij mee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *