Een dagje duurzaam shoppen in Utrecht

We zijn inmiddels al enige maanden op ontdekkingsreis naar een duurzamer leven. Het is – om even met eigen termen te smijten – een mooie expeditie aan het worden. Aan alles voelen we dat dit het bestaan is, dat het beste bij ons past. We denken steeds duurzamer en nog mooier: we doen steeds duurzamer. We eten inmiddels veganistisch, we gebruiken groene stroom, we kopen regelmatig tweedehands enz.

Onze expeditie naar het land van duurzaamheid heeft ons ook geïnspireerd om te kijken naar eerlijke kleding. In ons Apeldoorn is dat een ware zoektocht. De eerlijke kleding zit nog iets teveel verstopt tussen het bestaande aanbod. Bovendien zijn er (nog) geen winkels die het aan de grote klok hangen dat ze met hun kleding staan voor duurzaamheid en eerlijkheid. De Apeldoornse vegan moet dus nog een beetje geduld hebben.

Duurzaam shoppen in Utrecht

Op een steenworp afstand ligt Utrecht. De stad stond al even op ons lijstje om te bezoeken. Nu we er toch heen gaan: kunnen we duurzaam shoppen in Utrecht? Met behulp van wat handige sites en blogs maken we vooraf een mooi lijstje van must-visit duurzame en eerlijke winkeltjes. Dat is mijn eerste tip: zoek vooraf uit welke fairtrade, biologische of vegan winkeltjes je wilt gaan bezoeken. Dat scheelt je enorm veel zoekwerk ter plaatse en daardoor kan je meteen doelgericht op stap. In het plattegrondje (onderaan) kan je zien dat we een mooi rondje hebben gepland. We gaan even langs een paar plekjes.

Gys

Biologisch restaurant Gys - Vegan en duurzaam shoppen in UtrechtWe komen rond een uur of 1 in de middag aan en we hebben trek. Meteen een reden om op zoek te gaan naar het biologisch restaurant Gys. Van te voren heeft internet ons goed geïnformeerd dat we hier als vegans terecht zouden kunnen. Dat blijkt niet gelogen. Voor de vegetariërs en vegans onder ons is er genoeg keuze. Ik kies voor de champignonburger en Rachel gaat voor de linzenburger. En stiekem heb ik dan ook al mijn toetje gekozen. Vegan cheesecake staat op de menukaart. Het is druk en toch krijgen we vrij vlot onze bestelling. Een vriendelijke dame serveert onze lunch. De burger is echt magisch heerlijk. Ik zit vol, maar als een echte consument wil ik meer. Die vegan cheesecake komt er en zo romantisch als we zijn, delen we het toetje. Gys maakt indruk!

Goodfibrations en Bureaubewust

Gys vind je in de Voorstraat. Deze straat zit vol leuke vintage winkeltjes. De moeite waard om doorheen te lopen. Het duurzaam shoppen in Utrecht kan nu echt beginnen. Al vergeten we meteen naar Goodfibrations te lopen. Via een blokje om lopen we via wat grachten weer richting het hart van Utrecht centrum. We belanden in de Zakkendragerssteeg waar we Bureaubewust vinden. Staat ook op ons lijstje. Een winkeltje met veel duurzame en eerlijke hebbedingetjes. Allemaal stuk voor stuk leuke dingetjes waar je handen van gaan jeuken. Ik ben alleen niet over te halen om iets te kopen wat ik niet nodig heb. De verleiding weerstaan.

Nukuhiva

Nukuhiva - Vegan en duurzaam shoppen in UtrechtEen must-visit winkel tijdens ons dagje Utrecht is Nukuhiva. Op mijn wensenlijst staan nog een spijkerbroek en een nieuwe trui. Van die laatste koop ik er uiteindelijk twee. Nukuhiva presenteert zich als een winkel met duurzame producten en fairtrade mode. De idealen van deze winkel komen van oprichtster Floortje Dessing. Haar reizen confronteren haar met armoe en onrecht. Door producten en kleding te kopen volgens eerlijke principes, kan ze arbeiders eerlijk belonen voor hun werk. Met de documentaire The True Cost (Netflix) in mijn achterhoofd wil ik met mijn aankopen bijdragen aan deze missie. Ik kan het nu ook echt een keer missen. Met mijn korte beentjes moet mijn broek korter gemaakt worden. De vriendelijke Jantina spelt de broek af en garandeert mij de broek op te sturen. Een week later krijg ik de broek inclusief vriendelijke groet thuis gestuurd.

Jason King

Jason King - Vegan en duurzaam shoppen in UtrechtMooi, ik ben geslaagd. Inmiddels zijn we de hoek om gegaan en lopen op de Oude Gracht. Daar treffen we Jason King. Ook hier duurzame en eerlijke merken, veelal kleurrijk en een tikkeltje eigenzinnig. Laat jurkjesvrouw Rachel nou net een leuk jurkje vinden. De vriendelijke medewerkster vertelt ons dat de jurk is gemaakt van recyclede petflessen. Het uberhippe jurkje valt mooi en na 1.000 x bevestigen dat het lang genoeg is, weet Rachel het ook zeker. Dit wordt hem. Het leukste vind ik nog dat Rachel een out-of-the-box gele panty bij de grijs/zwart getinte jurk vindt. Mijn vrouw wordt met de dag superhipper. Lover her.

Tolsteegzijde

De Katoenfabriek - Vegan en duurzaam shoppen in UtrechtAls we de brug oversteken komen we nog langs de Katoenfabriek en Kunst en Eerlijke Koffie (KEEK). Bij de Katoenfabriek lopen we even naar binnen. Erg leuke kleding, maar het moment van ons bezoek was onze missie al geslaagd. KEEK oogt lekker, maar we slaan het voor dit bezoek aan Utrecht even over. Ook G.U.R.U’s in de Twijnstraat staat op ons routekaartje. We lopen het winkeltje naar binnen, maar kopen niets. Ligt niet aan de winkel. We zijn op deze zonnige nazomerdag uitgekocht. Na wat kilometers slenteren en de buit misschien binnen zijn we toe aan een drankje.

BROEI

BROEI - Vegan en duurzaam shoppen in UtrechtWe lopen door naar BROEI, een restaurantje aan de Oosterkade. Ons dagje duurzaam shoppen in Utrecht is wat ons betreft geslaagd. Om van simpele dingen een feest te maken, trakteren we ons op een lekker wijntje. We nemen nog even onze wandeling door en vinden het wel prima zo. We hebben gezien en gevonden wat we op ons wensenlijstje hadden en weten dat Utrecht voor ons in alle opzichten vegan-proof en lekker duurzaam is. We zijn tevreden en vele bloggers dankbaar voor de tip. We hopen dat we de opgedane inspiratie mee terug kunnen nemen naar Apeldoorn. Maar eerst nog even genieten van ons wijntje.

Proost!

Biologisch restaurant Gys Biologisch restaurant Gys

Nukuhiva - FairTrade Kleding - Vegan en duurzaam shoppen in Utrecht Nukuhiva - FairTrade Kleding - Vegan en duurzaam shoppen in Utrecht

De Katoenfabriek - Vegan en duurzaam shoppen in Utrecht Grachten in Utrecht - Vegan en duurzaam shoppen in Utrecht

Duurzaam Shoppen in Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *