Het geluk van minder hebben en meer zijn

minder hebben en meer zijn - Expeditie Flow

Ik was kort geleden een week op vakantie in Zweden. We hadden een prachtig zomerhuis midden in de bossen, dichtbij een meer. We werden omgeven door prachtige bomen en schitterende lentezang van de vogels. Het was er vooral rustig. Geen mens in de buurt. Bijna stil, alleen nog de geluiden van de natuur.

Minimalisme en rust

Het was er gewoon geen moment saai. Tenminste, niet voor mij. Ik had behoefte aan minimalisme in alle vormen. We hadden drukke tijden achter de rug. Werk hier, een politieke campagne daar, een initiatief zus en een evenement zo. Tel daarbij de gewone zaken op als het opvoeden van een stel puberende (pracht)kids, gezond eten koken – ja ja, we zijn veganisten, weet je nog -, de was, het huishouden enz. Kortom: rust.

Een leven zonder internet

Het leek me nog best een uitdaging. Van compleet “pluggen into the Matrix” na bijna helemaal niets. Volgens de beschrijving had het zomerhuis zelfs geen wifi. En onze huidige T-mobile abonnementen waren ook al niet heel bereikbaar wat betreft internet. De puberende kids gingen uiteraard mee. Oh jee, wat als het regent in dat oersaaie bos? Ik wilde graag los van Nederland, de maatschappij en bovenal het internet. Kon ik het nog? En vergeven de kinderen mij een internetloos bestaan?

minder hebben en meer zijn - Expeditie Flow

 

Natuur vs. wifi

Bij aankomst werd het ons er niet makkelijker op gemaakt. Er bleek toch internet. En nog razendsnel ook. Toch maakten we afspraken: niet teveel internetten. Die afspraak leek echter overbodig. We hadden boeken mee, kleurpotloden, tekenboekjes, schrijfmateriaal en bovenal onszelf. Het huisje werkte magisch. Het had een loft, die de kinderen confisqueerden en ombouwden tot een soort hut. De verhuurder leerde onze zoon houthakken. De hout voor de haard en het kampvuur buiten werden de rest van de vakantie door laatstgenoemde geregeld. Van de stokken die hij vond werden speren geslepen met zijn zakmes. En de op het eerste gezicht nutteloos lijkende blokken hout, vormde hij om tot trainingsobstakels voor zijn eigen bedachte voetbaltraining.

Werkelijk geluk

En wij? Wij genoten van onze creatieve kinderen, van de bloeiende bomen, van het knisperende haardvuur, van de inspirerende boeken, van de verkenningsrondjes in de natuur, van vrienden die op bezoek kwamen, van de zonsondergang bij het meer, van de gezelligheid met elkaar en bovenal van de zegening dat we dit allemaal zo met elkaar mogen beleven. Het ervaren van dit geluk, is een gevoel dat ik eigenlijk niet meer wilde inruilen voor de dagelijkse “Matrix” waarin we weer hard gaan en jagen, waar het draait om hebben en iemand zijn, waar we moeten werken voor een economie, waar we kinderen klaarmaken voor de markt enz. Een patroon waar ik zelf keihard aan meewerk en in stand houd.

minder hebben en meer zijn - Expeditie Flow

 

Echt zijn

Die ene gedachte schoot weer door mijn hoofd: “waar ben ik toch mee bezig?” Niet geheel toevallig werd ik bij thuiskomst geconfronteerd met het onderstaande filmpje. Een filmpje dat zich afvraagt waarom we zoveel weerstand blijven bieden aan een maatschappij die we diep in onze hart helemaal niet omarmen. Sterker nog, we zijn er het liefste wars van. We willen het liefst allemaal “zijn”. Zijn als… in het moment zijn, genieten van wat telt in het leven. Zijn als… het ervaren van het geluk.

In verzet

In Zweden waren we heel dichtbij dat gevoel. We waren misschien wel ín dat moment. En de belangrijkste vraag die ik mee terug nam, was: “hoe neem ik dit gevoel nu mee in mijn dagelijks bestaan?” Die vraag is niet zomaar beantwoord, maar de inspiratie borrelt in mijn hart. Het filmpje werkte bevestigend. Ik moet in verzet komen tegen de maatschappij die mij nu in de greep heeft.

Simpelweg anders doen

Dat vergt offers. Dat klinkt heel eng en zelfs bijna radicaal, maar de oplossingen zijn heel simpel. Zo vind ik het schrijven en het delen van dit soort gedachten echt heel leuk. Als ik dat zo leuk vind, dan moet ik daar meer tijd voor maken. Dat betekent dat ik nog vaker een borrel of evenement zal laten schieten. Als ik mij zo irriteer aan klimaatverandering, moet ik daar iets aan doen. Of vooral laten. Dat betekent dus zo min mogelijk dierlijke producten in huis. En met een lange wandeling in het bos, kom ik niet alleen in de buurt van dat Zweedse gevoel; het ontkoppelt me ook van alle soorten nieuws in de wereld en social media.

Consuminderen

Daarnaast probeer ik ook slimmer te consumeren. En minder te consumeren. Consuminderen dus. Als man ben ik natuurlijk in het voordeel. Winkelen is niet mijn favoriete hobby. Wel ben ik op gebied van mode meer gaan kijken naar producten die eerlijker zijn voor mens en milieu. Zo draag ik steeds meer en dus vaker eerlijke en duurzame kleding (mijn inspiratie: de winkel van Floortje Dessing Nukuhiva), koop ik schoenen en sokken van recycled materiaal en probeer ik producten een tweede leven te geven.

minder hebben en meer zijn - Expeditie Flow

 

Minder spullen, minder weggooien

Lang leve Marktplaats en een sterk netwerk. Je vindt wel eens wat, je hoort wel eens wat, je krijgt wel eens wat. En past het bij ons, dat nemen we het mee of pakken we het aan. Andersom natuurlijk ook. Oude spelletjes kunnen naar gezinnen met jonge kinderen, de kinderkleding past een ander kind wellicht nog en wat praktische meubels staan nu bij Syrische vrienden. We gooien dus zo min mogelijk weg. Zo hebben we niet meer spullen nodig en doen we langzaam maar zeker mee aan de circulaire economie.

Genieten van je keuzes

Het belangrijkste is vooral dat we genieten van alle keuzes die bijdragen aan onze levensstijl. Een stijl waar wij ons goed bij voelen, gelukkig van worden en bovendien een positieve bijdrage levert aan een meer duurzame toekomst.

Wat doe jij zoal?

minder hebben en meer zijn - Expeditie Flow

8 thoughts on “Het geluk van minder hebben en meer zijn

 1. Hey Randy, heerlijk om te lezen over je m.i. perfecte vakantie!
  Echt jammer dat jr het gevoel alweer zo snel kwijt was. Ik hoop dat je het in ieder geval een keer per dag weer even terug kan halen, gewoon door te chillen of de tijd te maken voor een wandeling.
  Gun het je van harte die basis van rust en geluk!

  1. Dank je wel Matty. De uitdaging is om in deze omgeving, deze maatschappij, enz. het gevoel te waarborgen. Om zo dicht mogelijk bij het gevoel te komen of in dat moment te mogen blijven zijn, moet ik dus zelf de kansen creëren om er ruimte voor te maken. Dat is best een leuk en leerzaam proces. In dat opzicht blijf ik groeien en ontwikkelen. Dat vond ik een paar jaar terug allemaal niet zo boeiend, maar heeft me nu wel geïnspireerd.

 2. Klinkt als een fijn rustmoment!

  Op dit moment focus ik op rust in mezelf. De nasleep van een ongeval, een nieuw leven. Kleine dingen, die voor mij groot voelen. Het is goed zo. Meestal dan.

  Ik hecht niet veel waarde aan spullen. Mijn huis is vol genoeg. Van tijd tot tijd doneer ik aan de kringloop om het leger te maken en houden.

  Ik wil meer fietsen naar het werk, maar dat trekt m’n gezondheid niet. Het komt wel weer.

  1. Vooral dat doneren doen we steeds meer en meer. Van de week nog een hele lading spullen klaargezet in ons appartementencomplex. Blijkbaar heel veel mensen blij gemaakt, want bijna alles is weg.

   Recycling is aan 🙂

 3. Wat een heerlijke wegdroomblog. Zelf onlangs in Denemarken vergelijkbaar gevoel ervaren. Als ontprikkeld zou ik t willen omschrijven. Op de (bijna) verlaten stranden waaide de wind mijn hoofd leeg of liet me mijmeren (normaal gesproken bijna onmogelijk met 3 aandachtvragende kinderen).Thuis meteen drukkend gevoel in mijn hoofd terug. Maar terug denken aan het minimalistische gevoel zal zeker bijdragen aan het oppakken van een stukje nieuwe levensstijl. Dank voor het delen van je verhaal. Word ik blij van.

 4. Super mooi verhaal Randy! Na een intensieve facebookperiode, laat ik Social media en mijn telefoon veel meer links liggen. En dat bevalt me prima. Ik merk dat ik niet meer zo in de mood ben voor van alles ‘geven’ op Facebook (reageren op van alles). Ik lees nog wel iets en reageer alleen als het me echt bezig houdt. Mooi hoe jij daarin ook je weg zoekt. Laat het maar minder belangrijk zijn wat anderen daarvan vinden. En bedankt voor de tips voor een WiFi-vrije vakantie. Over 5 weken zitten wij in Schotland dus ik ben benieuwd???

  1. Dank voor je reactie Talitha. Met social media heb ik een haat-liefde verhouding. Ik weet dat ik mijn eigen boodschap het beste verspreid als ik gebruik maak van de diverse platformen. Ze genereren simpelweg traffic omdat ik op de social media kanalen het beste in het oog spring. Zonder die kanalen zou mijn verhaal moeilijker worden gevonden en dat terwijl ik juist mijn verhaal, mijn visie, mijn lifestyle enz. wil delen met de wereld. Toch kan het gebruik nog een heel stuk minder. Hoe vaak zit ik wel niet op Facebook om te Facebooken? Je moet echt uitkijken dat je niet “like-geil” om te zien of je posts wel scoren. Er zijn nog genoeg dingen om aan te werken. Gelukkig heb ik direct bij huis mijn balkonnetje vol planten. Die groeien niet zonder aandacht, zonder onderhoud. Daar kan ik ook een hele avond mee vullen. En als het dan zo mooi bloeit ben ik ook nog eens heel blij mee en trots op.

   Zo’n moment van rust is…. tja, deelbaar! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *