Samen lekker sociaal tuinieren met de Ikea Growroom

Ikea Growroom frame

Ikea heeft weer een leuk bouwpakketje. Dit bouwpakketje valt met recht in de categorie “duurzaam”. Het idee: de Ikea Growroom, zonder ingewikkelde å’s en ö’s.

Wat is het idee van de Ikea Growroom?

Juist op plekken waar groene ruimtes schaars zijn, bijvoorbeeld in grote en drukke steden, komt Ikea met een letterlijk bolwerk. Een grote ronde bal bestaande uit een fundament en plankjes die je op zijn Ikea’s in elkaar moet zetten. Eenmaal klaar dan staat er een grote ronde bal die in diverse lagen is voorzien van allerlei plantenbakken.

 

Growroom past makkelijk in een woonwijk

In die bakken kan je vervolgens zand doen en in dat zand kunnen weer zaden worden geplant om groenten te verbouwen. Heel groot is de constructie niet. Het zou makkelijk bij iemand in de tuin kunnen staan of een centrale plek kunnen innemen in een woonwijk. Volgens eigen zeggen kan er voldoende groente worden verbouwd voor een hele straat. Dat lijkt misschien wat overdreven, toch biedt de Ikea Growroom ruimte voor een gezellig samenzijn en stimuleert Ikea om mensen met dit kunstwerk gezonder te eten.

Alleen wat je aandacht geeft groeit

Maar de duurzame gedachte is niet alleen een stukje maatschappelijke betrokkenheid of gezonder eten; de footprint is natuurlijk ook een stuk duurzamer. Ontbossing voor voedsel is niet langer noodzakelijk en er is geen vervuilend transport over zee nodig. Het vergt allemaal wel een investering. Vooral in tijd. De Growroom moet zoals een echt Ikea-product betaamt, zelf in elkaar gezet worden. Dat vergt 17 geduldige stappen. Vervolgens groeit eten alleen als je het voldoende aandacht geeft. Het succes van deze uitvinding ligt dus uiteindelijk bij de mens en de moeite die hij of zij doet om groeten werkelijk te verbouwen.

Zou dit iets voor jou en jouw buurt zijn?

Ikea Growroom frame

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *