Doelen stellen: makkelijk gezegd, ook makkelijk gedaan?

Communicatie en verbinding - Expeditie Flow

Mijn laatste blog van 2019 ging over doelen stellen. Over het nut van doelen. En over de doelen die ik zelf regelmatig realiseer en (uit)stel. Ik was dat laatste voor 2020 bijna vergeten te doen: doelen stellen. Totdat ik er plots naar werd gevraagd.

Waarom doelen stellen je gaat helpen

Nu gaat doelen stellen echt niet gepaard met een jaarwisseling. Je kunt dat elk moment doen. Sterker nog: je zou het meteen moeten doen als er iets in je opkomt wat je écht graag wilt. Heldere en duidelijke doelen zetten jezelf op scherp en helpen je vaak om je leven zo in te richten dat je die doelen kunt bereiken. Het goed formuleren van je doelen kan je enorm helpen. Zo kan het effect hebben op je omgeving. Door helder te hebben en duidelijk te delen, krijgt je ongetwijfeld de ruimte om je doelen te bereiken. Voor anderen werkt je enthousiasme vaak ook nog eens aanstekelijk. Ineens gaan mensen met je meedenken, ze gaan je dingen gunnen of geven en zo ben je zelf het vliegwiel van je eigen succes.

Ik? Doelen stellen?

Zo helder als ik dit omschrijf, zo helder zijn niet altijd mijn eigen doelen. Ik ben erg tevreden met mijn ‘zijn’ op dit moment en heb bovendien goed overzicht in wat ik momenteel allemaal doe. Door zelden nog enthousiast ja te zeggen tegen op alles, creëer ik voldoende ruimte om die paar dingen zo goed mogelijk te doen. In mijn geval is dat: werk, gezin, sport (flag football en fitness) en Expeditie Flow. Complexer maak ik het niet voor mijzelf. En binnen deze ‘kaders’ stel ik zo mijn doelen.

Mijn vrouw: koningin van het doelen stellen

Echt heel saai en klinkt in elk geval minder ambitieus vergeleken bij mijn vrouw. Zij is misschien wel de koningin van het doelen stellen en richt op haar beurt weer alles zo in, dat zij ze ook allemaal najaagt. En goed najaagt. Ze is echt zo’n type “het gaat mij lukken”. Vervolgens gaat ze heel planmatig, doelgericht en vol focus met al die doelen aan de slag. Vaak met succes. En heel soms wat minder. Dan jaagt ze zoveel na dat ze heel veel hooi op haar vork neemt. Ik vind zo nu en dan zelfs teveel hooi.

Reflecteren, analyseren, prioriteren

Als de sfeer daaronder lijdt of ik zie haar zelf lijden (moe, snel geïrriteerd, lichamelijke klachtjes nemen toe), dan trek ik aan de bel. Dat hebben we ook zo afgesproken. Ze weet dan weer heel goed wat te prioriteren en wat te parkeren. En gaat vervolgens weer helder en doelgericht verder met die doelen die ze wil behalen. Het is erg knap hoe zij alles zo goed kan analyseren. En reflecteren ook. Zo zet ze zichzelf continu op scherp. Dat is ook een kunst, mijns inziens.

Doelen implementeren in je privéleven

Een perfect voorbeeld van hoe je doelen najaagt heb ik dus gewoon naast mij lopen. Hoe mooi dat eigenlijk ook is, het is niet een simpele blauwdruk die ik over mezelf heen leg. Zij is uniek in wie ze is en hoe ze is, maar zoals zij is, zo ben ik niet.

We delen dan ook niet dezelfde doelen. Haar doelen liggen meer op werkgebied, terwijl mijn doel meer in de hobbyhoek zitten. Zij is veel meer gericht op leren, wil vooral op haar vakgebied kennis absorberen en beter worden. Ik wil dat mijn American Football-club groeit, de mensen zich daar thuis voelen en we met elkaar mooie prestaties neerzetten. En waar zij ook nog politieke verantwoordelijk neemt en daar tot doel heeft haar idealen na te jagen, heb ik als doel om thuis de boel in balans te houden. Onze doelen wijken wellicht van elkaar af en houden tegelijkertijd ons gezin samen.

Mensen verbinden met zichzelf

Of het nu gaat om werk, een ambitieus American Football ‘clubje’ in Apeldoorn, mooie en inspirerende verhalen vertellen aan een groep mensen in het bos of de lieve stiefvader zijn: mensen verbinden... dat is echt mijn ding. Ik vind dat leuk om te doen en daar krijg ik echt veel energie van. Wat mij ook goed afgaat is mensen verbinden met zichzelf. Door ze rust, ruimte en tijd te geven en ze daarbinnen te activeren om stil te staan bij hun vragen én antwoorden, bied ik hen vaak het nodige inzicht om hun doelen en dromen vorm te geven en ze na te jagen. De natuur is daarbij vaak het decor en de ‘cure’.

Hoe geef ik dan mijn doelen precies vorm?

Als ik dan toch nóg een doel helder mag uitspreken: ik wil in 2020 meer mensen verbinden. Bij voorkeur met zichzelf, dus al coachend individueel en waar het zich aandient als groep. Dat laatste conform mijn interesse in mens, natuur en klimaat. Het moet wel energiek zijn en energie opleveren, dus wil echt aan de slag met mensen die een stap willen maken naar een mooiere toekomst voor zichzelf én voor de wereld. Mensen die duurzaam willen investeren, dus. Bij deze bied ik mijzelf aan aan mensen die op zoek zijn naar een gids om de reis te begeleiden die ze naar en in zichzelf gaan maken.

Hoe kan ik jou helpen?

Hoe ik dat wil doen, lees je op deze pagina van mijn website. Behalve de individuele begeleiding of coaching (zelf noem ik me meer een gids), organiseer ik ook nog een mooie lentewandeling in maart (hierover binnenkort meer) en persoonlijke ontwikkelingsreis naar Zweden in mei. Vraag me gerust eens naar de mogelijkheden wat ik voor jou kan betekenen. Durf de reis te maken naar jezelf en te (her)ontdekken wie je bent. Een vrijblijvend mailtje via deze link is zo gestuurd.

Ik wens je een fijne dag en een mooi 2020 vol wijsheid en gave doelen.

Kracht van de liefde

2 thoughts on “Doelen stellen: makkelijk gezegd, ook makkelijk gedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *