Een enerverend jaar dat voor veel positieve verwarring zorgde

Expeditie Flow - Jaar 2021 Het jaar zit er weer op. Althans bijna. Vaak zo’n moment om terug te kijken op het jaar en vooruit te kijken naar de toekomst. En dat is best uitdagend. Als ik namelijk vorig jaar rond deze tijd had teruggekeken, dan was 2020 het jaar dat hét virus ons overviel en ons lang in de greep zou houden. Uiteindelijk zou dat jaar eindigen in een rampzalig jaar voor de zorg. Kijkend waar we nu staan, kun je die zin feitelijk weer herhalen. Zowel het begin als het einde van het jaar wordt gedomineerd door het virus.

Klimaatverandering als werkgever

Voor mij persoonlijk zat het virus mij niet heel erg in de weg. Ik heb een job die werk maakt om een andere ramp in te dammen, namelijk klimaatverandering. En die ramp is evenzogoed op ramkoers. Een voorheen stille ramp, die steeds harder roept en wordt gehoord. Voor mij en de sector die zich daar vooral mee bezig houdt is er (betaald) werk zat. Dat hebben we ook wel gemerkt, want onze drukte lijkt veel op de coronagrafieken. Flinke golven met hoge pieken en zo nu en dan wat rust en tijd om even op adem te komen. Ik ben een gezegend mens om te kunnen strijden tegen verregaande klimaatverandering, al zou je dat liever niet hoeven doen, en daarvoor vergoed te worden door een werkgever. Genoeg vergoeding om een dak boven het hoofd te hebben, wat te eten en af en toe een pleziertje te beleven.

Eindelijk rust dankzij stevige fundamenten

Die zekerheid biedt rust. Hoewel niets zeker is natuurlijk. We hebben immers ook andere tijden gekend. Privé bijvoorbeeld. Tijden waarin ook wij alle zeilen bij moesten zetten en ook wij de eindjes heus wel aan elkaar moesten knopen. Waar ik van tijdelijk naar tijdelijk contract wandelde. Wellicht is de zegening anno nu misschien wel, dat er nu wel een fijn fundament voor ons ligt. Niet alleen vanuit mijn werk, ook dat van Rachel. Want wat een jaar heeft zij gehad in deze vreemde tijd. Lees het maar eens hier op haar website. We prijzen ons erg gelukkig dat we allebei met ons werk kunnen bijdragen aan het grote goed. Aan een wereld en maatschappij waarin we dingen graag beter zien gaan. Neemt niet weg dat we niet blind zijn voor wat er om ons heen gebeurt bij anderen die het moeilijk hebben. Niet alleen financieel. Ook sociaal, mentaal, fysiek… nog nooit is de toekomst voor ondernemend Nederland in veel sectoren zo onzeker en veranderlijk geweest.

(Het verhaal gaat verder onder de foto)
Expeditie Flow - Jaar 2021

Snel aanpassen aan veranderingen

Ik weet als geen ander dat verandering iets doet met mensen. We lijken misschien wel een sterk dierlijk soort, maar in feite zijn we de zwakste dieren als het gaat om aanpassen. Mijzelf incluis. Ben ook nog eens stier van sterrenbeeld, wat niet helpt bij veranderingen. Daarover heb ik een tijd terug al eens dit pittig blogje aan gewijd. Toch sla ik mij er – voor mijn doen – behoorlijk makkelijk doorheen en pas ik mij relatief eenvoudig aan aan collectief genomen maatregelen en opgelegde beperkingen. In mijn wereld ontstaan steeds weer nieuwe ruimtes, ideeën en oplossingen. Ik benadruk nog maar even: in mijn wereld. Dat is een heel ander perspectief dan voor vele anderen.

Geen energie voor meningen

Een lockdown meer of minder… ik reageer er goed op. Met name omdat ik – al eens beschreven in deze blog – weinig van alles vind en mijn mening niet al teveel ventileer. In elk geval niet online. Dat scheelt een hoop gepingpong van over en weer meningen, overtuigingen en eigen waarheden. Het scheelt enorm veel tijd en daarmee waak ik voor enorm veel verlies van energie. Bovendien ben ik geen wetenschapper, dus ik weet ook veel niet. En hoewel veel mensen online zich gedragen als wetenschapper, is iets vinden nog niet altijd kennis delen op basis van iets weten. Ik heb daar dus even geen tijd voor.

Focus en aandacht op eigen ontwikkeling

Dat scheelt natuurlijk behoorlijk, want energie kun je maar tot op zekere hoogte spenderen. Het is gewoon nu niet mijn moment om de wereld voor anderen te maken. Deze tijd vraagt van mijzelf focus en aandacht voor dingen die ik voor mijzelf belangrijker vind: werk, opleiding, sport, gezin… in willekeurige volgorde. En op die gebieden zijn volop uitdagingen en gebeurtenissen die mijn volle focus en aandacht behoeven. Ik heb, behalve via mijn werk, even niet zoveel tijd voor de rest van de wereld. Dat gevoel komt natuurlijk niet zomaar. Ook dat heeft een reden.

Mezelf in de weg zitten

Dit jaar heb ik namelijk wél ontdekt dat niet corona maar ikzelf mij aardig in de weg zit. Bijvoorbeeld in mijn rol als bonusvader in het gezin of de obstakels die ik tegenkom tijdens mijn opleiding. Ze confronteren mij namelijk met een aantal eigenschappen van mijzelf die ik niet goed kan matchen met dingen die daarin gaande zijn. Hoe blijf ik bijvoorbeeld sterk bij mijn normen en waarden in de rol als bonusvader en hoe ga ik om met situaties om die soms haaks voelen op die normen en waarden? Hoe pak ik mijn opleiding aan als ik faalangst heb en bang ben om mijzelf en mijn omgeving teleur te stellen? Niet zomaar wat vragen waarmee ik mijzelf confronteer. Ineens heb ik issues van persoonlijke orde en is de wereld daarom even niet zo belangrijk. Ik moet eerst leren mezelf weer belangrijk te vinden en ontdekken op welke onderdelen er acuut onderhoud gepleegd moeten worden.

(Het verhaal gaat verder onder de foto)Expeditie Flow - Jaar 2021

Achterstallig onderhoud

Zo noemde mijn coach het namelijk: achterstallig onderhoud. Dat is waar ik nu sta aan het einde van 2021. Als een auto die prima vooruit komt, maar waar wel deukjes inzitten en de onderdelen af en toe stuk gaan. De bestemming wordt wel gehaald, al gaat dat soms met horten en stoten. Tijd voor een grondige onderhoudsbeurt met een paar flinke reparaties. Dat constateren is natuurlijk één ding. Met een goede monteur werken aan het onderhoud, is natuurlijk de volgende stap. Work in progress.

Werken aan mijzelf

Ik ben nooit zo van het doelen stellen, al is dit er wel eentje. Mijzelf centraal stellen. Het is nu ook nodig. Dat betekent, merk ik, flink terugkijken en de films des levens nog eens afspelen. Geconfronteerd worden met de bronbestanden waarop systemen onbewust voor mij bepalen. Als een algoritme. Om dat te doorbreken heb ik hulp gevraagd, zodat ik de bronbestanden goed kan archiveren in mappen en dusdanig kan plaatsen dat ik beter functioneer. Geen ‘great reset’ want, zo kwam ik met de coach achter: veel bestanden deugen. Zou dus zonde zijn om niet op de goede dingen voort te bouwen. Het is dus vooral herstructureren, ruimte maken en waar nodig opnieuw programmeren. Updaten!

Beter voor mezelf zorgen

Omdat 2022 maatschappelijk perspectiefloos lijkt te worden (wanneer is alles enigszins ‘normaal’?), focus ik mij het komende jaar dan ook meer op mijzelf. Toch dan wat doelen? Mijn persoonlijke doelen: mijzelf centraal (leren) stellen en leren hoe ik vanuit dat middelpunt mijn faalangst overwin, mijn gevoel van minderwaardigheid los kan laten en met meer zelfvertrouwen de toekomst tegemoet ga. Met meer vertrouwen in mijzelf dus vooral. Ik weet dat ik de wereld genoeg heb te bieden. De kunst is vooral om mijzelf wat meer te pleasen. Net zo goed zoals het me ook lukt richting anderen. Mijn wijze schoonzusje zei: misschien moet je jezelf niet perse centraal vinden; je moet vooral beter voor jezelf zorgen. Iets wat ik de laatste tijd van meer kanten vaker hoor en merk dat de mensen die dat zeggen, zowaar een keer gelijk hebben.

Expeditie Flow - Jaar 2021

Mij mijzelf cadeau geven

Hoe makkelijk dat ook lijkt, voor mij is dat een hele uitdaging. Vaak geef ik andere dingen en anderen voorrang. Ik ben er wel bij betrokken en meestal ook met veel plezier. Ik ben dan ook verre van ongelukkig. Toch kamp ik met wat persoonlijke blokkades die mij helpen om nog meer te schitteren en uit veel meer uit mijzelf te halen. Daar kun je echt uren over praten, maar echt de kern vatten is soms lastig. Juist met vertrouwde mensen om mij heen. Ze willen allemaal het beste voor je en weten het allemaal goed bedoeld beter, maar juist dan kruip ik liever diep in mijn vertrouwde hol. Het is té dichtbij. Daarom heb ik bewust gekozen voor coaching. Iemand die de ene keer alles van bovenaf een beetje bekijkt, dan weer als een olifant door mijn porseleinkast blaast. Van alles doet en bovenal een veilige en vertrouwde omgeving biedt. Heel interessant allemaal en erg interessant op daarmee aan de slag te gaan. Een mooi voornemen dus om mij meer van mijzelf cadeau te doen in het nieuwe jaar.

Op naar minder minderwaardigheid en meer vertrouwen

Het was voor mij een enerverend, confronterend en juist daarom een goed jaar, lieve mensen. Ik weet dat dat niet voor iedereen gold. Niet financieel, noch sociaal… het zijn gekke tijden, al zijn ze voor mij persoonlijk goud waard. En hoewel ik niet blind ben voor wat er gebeurt in de hele wereld als in de kleine wereldjes om mij heen, ik heb dit jaar mogen ontdekken dat ik zelf ook wat waard ben. Heel veel waard ben. Misschien dit jaar wat minder voor anderen, gelukkig wel heel veel meer voor mijzelf. Met de lessen die ik nog moet leren, met de confrontaties en inzichten die nog op mij af gaan komen, ben ik in elk geval goed begonnen aan de cursus ‘hoe verlies ik het gevoel van minderwaardigheid’ en ‘hoe leer ik nog meer op mijzelf te vertrouwen’. Hoe meer ik van mijzelf vind, des te mooier en belangrijker ik word voor jullie!

Nu even een korte break en dan volop verder naar een nog mooier, meer verbonden en beter 2022 in volle gezondheid.

En dat… dat wens ik ons allemaal!

Expeditie Flow - Jaar 2021

10 thoughts on “Een enerverend jaar dat voor veel positieve verwarring zorgde

  1. Dank je wel lieve Steven. Mooi dat het herkenbaar is, dan maak ik de aanname dat ook jij een mooi groeiproces doormaakt. Al lerende komen we waar we zijn moeten. Mooie innerlijke reis naar jezelf gewenst 🙏🏽❤️

 1. Lieve Randy, waarom zijn het toch altijd de mooiste mensen die worstelen met zichzelf? Herkenbaar. Onthoud dat het heel belangrijk is om niet steeds te moeten, maar soms ook iets te mogen van jezelf. Je mag falen, je mag uit je slof schieten, je mag tijd voor jezelf nemen! Leer en leef! Dikke digitale knuffel

  1. Ha lieve Joke!

   Dank voor je mooie woorden. Het is een leven lang leren en ik heb mijzelf gelukkig doen durven geloven dat dat ook voor mij geldt. Heb nog wel wat te leren op dat vlak, maar ben onderweg en durf het aan. Babysteps… worden vanzelf grote stappen ☺️🙏🏽❤️

 2. Lieve Randy,
  Prachtig ik herken meer dan ik wil toegeven. Dank je wel prachtig geschreven 😘
  Lang heb ik coach gesprekken gehad en daar was ik klaar mee nu ik je blog lees , wordt dat inzicht herzien 🤔.

  1. Voor alles een goed moment natuurlijk. De term ‘coach’ klinkt best beladen. Toch is het fijn om even met mensen over jezelf te sparren die je niet kennen. Soms lijken ze niet lief, maar dat komt vaak omdat zij de vragen stellen die je wel kwetsen. Of beter gezegd: de vragen die je jezelf of bekenden niet aan jou stellen, om je niet te kwetsen. Maar vaak zit in dat gekwetste wel de kern van het probleem. In elk geval wel bij mij. Door er juist wél mee geconfronteerd te worden, realiseer ik me dat ik werk aan de winkel heb. Wanneer ik het juist verstop, kom je het steeds weer tegen als je het niet wilt…. tja… pijnlijk confronterend, maar vaak lucht het wel op en ga je verlicht naar de volgende stap 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.