Reisorganisatie Better Places in actie om plastic te weren op reis

Better Places PlasticWorld Oceans Day werd een mooie gelegenheid om het plastic-probleem samen aan te pakken. De zomer staat weer voor de deur en daarmee voor veel Nederlanders een mooie reis. Grote kans dat ook jij binnenkort weer relaxt op witte stranden en snorkelt tussen de vissen. Onze oceanen zijn prachtig, maar hoe lang nog? Volgens de VN zit er tegen het jaar 2050 meer plastic in de oceanen dan vis. Daarom greep reisorganisatie Better Places World Oceans Day op 8 juni jl. aan om mensen bewust te maken van het plastic-probleem en dit komende zomer samen tegen te gaan. Daarnaast doneert Better Places 5.000 euro aan Refill Bali. Wat doe jij tegen het gebruik van plastic tijdens je vakantie?

Het plastic-probleem

Maandag 5 juni vond in New York de Ocean Conference plaats, de eerste grote VN-conferentie over de toestand van de wereldzeeën. Als we niets doen bevatten de oceanen in 2025 namelijk één ton aan plastic afval voor elke drie ton vis, aldus een rapport van het Wereld Economisch Forum van 2016. Tegen 2050 zal de hoeveelheid plastic in de oceanen de hoeveelheid vis hebben ingehaald. Het ‘levensbloed’ van onze planeet wordt eveneens kapotgemaakt door overbevissing en de gevolgen van klimaatopwarming. Tijd om het tij te keren. Daarom roept de VN de 193 deelnemende landen op tot actie. Hoe help jij mee?

Bespaar elke twee weken 30 plastic flesjes met een hervulbare fles

Is er een makkelijkere manier om het gebruik van plastic te verminderen? Koop een hervulbare waterfles en bespaar een legio aan plastic flesjes! Zeker op reis hebben we er een handje van om iedere dag weer één of meer plastic flessen water te kopen. Gemiddeld gebruiken we tijdens een reis van twee weken minimaal 30 waterflesjes per persoon, zeker in warme landen waar je veel moet drinken. Dit veroorzaakt een enorme hoeveelheid plastic afval. In veel landen wordt dit afval niet goed verwerkt en is zwerfvuil een groot probleem.

Waar vul je je fles?

Een hervulbare fles kopen en meenemen is stap één, maar waar vul je dan die fles als je in het oerwoud, op het strand of onderweg bent? Gelukkig is het op steeds meer plekken mogelijk om je fles bij te vullen. In Indonesië streeft Better Places ernaar om vanaf 1 juli 2017 in iedere auto die voor meerdaagse trips wordt gebruikt een watertank met tap te hebben staan. Maar hoe handig zou het zijn als je in één oogopslag kon zien waar je wereldwijd terecht kunt voor een refill? Daarom roept Better Places haar klanten op om tijdens hun reis op zoek te gaan naar waterpunten en hiervan foto’s te maken. Better Places verloot een reischeque onder de mooiste inzendingen. Tegelijkertijd besparen reizigers hiermee hopelijk zoveel mogelijk plastic waterflesjes.

Drinkwater uit de kraan

Overigens kun je in veel landen gewoon water uit de kraan drinken. Veel mensen weten niet dat er bijvoorbeeld in Argentinië, Zuid-Afrika en Jamaica heerlijk drinkwater uit de kraan komt. Check de site www.isthewatersafetodrink.com en koop nooit meer voor niets een plastic waterflesje.

Refill Cambodja en Refill Bali

Better Places is niet de enige organisatie die de hoeveelheid plastic in de wereld probeert te verminderen. Zo is in Cambodja door een aantal hotels een bijzonder initiatief gestart. In deze hotels kun je een hervulbare fles kopen die je in de hotels kunt bijvullen. Ook op Bali is – door een aantal luxe eco-hotels – een initiatief gestart om op zoveel mogelijk plekken een waterfles bij te kunnen hervullen. Behalve hotels doen ook restaurants, winkels en een bedrijf dat waterfilters levert mee. Er is zelfs een speciale app ontwikkeld, waarop de bijvulplekken in kaart worden gebracht.

Better Places doneert 5.000 euro aan Refill Bali

Er is meer nodig om het gebruik van plastic tegen te gaan en het plastic-probleem op te lossen, maar Better Places hoopt dat mensen er door World Oceans Day in ieder geval (weer) bewust van worden. De reisorganisatie geeft graag het goede voorbeeld en doneert 5.000 euro aan Refill Bali. Better Places doneert iedere jaar tien procent van de winst aan positieve initiatieven die de wereld en beetje mooier maken. Daar valt Refill Bali volgens oprichter Saskia Griep zeker onder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *