Een duurzaam avontuur naar de toekomst

Expeditie duurzame toekomst - Expeditie FlowWauw, inmiddels ben ik erachter dat ik alweer meer dan een jaar bezig ben met mijn blog Expeditie Flow. In dat jaar heeft de blog allerlei vormen gehad. Zowel qua ontwerp als qua inhoud. Typerend voor de zoektocht, voor de innerlijke reis naar mijzelf. Waar wil ik heen?

Pijnlijke zoektocht naar mijzelf

Het afgelopen jaar en eigenlijk wel de afgelopen jaren heb ik veel geleerd over mijzelf. Zo leerde ik steeds dieper in mijn hart te kijken en moest ik ver reiken om te komen op de plek die me alles zou gaan vertellen over mijn geluk. Om daar te komen, zo diep tot de kern, bleek ik door flink wat pijnpunten te moeten wroeten. Pijn in de vorm van emoties, pijn in de vorm van ervaringen, pijn in de vorm van verdriet. Het is zo’n cliché dat bevestigt dat geluk moeilijk te vinden is, als je niet weet wat pijn betekent.

Vinden van geluk

Eenmaal diep in de kern voelde ik de bronnen van mijn geluk: mensen, liefde, vrede, natuur, reizen, ontdekken… dat zijn de dingen waar ik blij van word. Met die kennis kon ik verder gaan zoeken naar de dingen die bijdragen om dat blije gevoel te ervaren. Van een wandeling in de natuur bijvoorbeeld. Vooral in bossen. Daar worden de verhalen verteld in de vorm van metaforen, die bijdragen aan het relativeren van een maatschappij die niet de mijne is.

Expeditie duurzame toekomst - Expeditie Flow

Een maatschappij die niet de mijne is?

Dat zijn zomaar twee ontdekkingen: de natuur en haar verhalen die me blij maken en een maatschappij die niet de mijne is. Wat doe ik nou in vredesnaam met die laatste ontdekking?

Ik erger me aan veel facetten van de maatschappij: de (wereldwijde) politiek, de honger in de wereld, de ontbossing ten behoeve van “luxe goederen consumptie”, de oneerlijke verdeeldheid, de vanzelfsprekendheid waarmee mensen kopen bij de Primark… je weet wel. Al die dingen waarvan je weet dat het allemaal voor geen meter klopt. Maar alleen omdat je niet weet hoe het wél moet. Of omdat de informatie om dingen beter te doen je niet op een presenteerblaadje worden aangereikt, laat je de oplossingen varen.

Alles willen hebben

Die verdomde maatschappij waarin we alles willen hebben en van veel bedrijven in de wereld vooral mogen hebben. Producten zonder essentiële waarde en die we om te overleven zeker niet nodig hebben. We laten het toe om ons te zeggen wat we nodig hebben. En gunnen onszelf om het te hebben. We werken er immers hard voor. We moeten onszelf vooral flink daarvoor blijven belonen.

Ik en de maatschappij

Maar uhm, ik ben er toch zelf onderdeel van? Ja en nee. Ja, ik werk, ik consumeer, ik eet, ik reis, ik heb…. en nee. Ik weiger mee te doen aan de maatschappij die steeds meer in de greep wordt gehouden van het geld. Het consumisme. Het hebben om het hebben. Door slim en veel geld te verdienen door je dom te gedragen. Ik gun het iedereen om heel rijk te worden en als het even kan weinig belasting te betalen. Maar zolang je de wereld drastisch vervuild, kinderen je kleding laat maken, Afrikanen laat sterven vanwege je vleesconsumptie, gorilla’s laat uitsterven omdat je de nieuwste Samsung Galaxy S8 wilt… als je dat allemaal doet én er vooral niet bij stilstaat hoe we onszelf en de aarde daarvoor uitputten, dan heb ik moeite met het begrijpen van deze wereld, deze maatschappij en de mensen die haar zo maken. Daarover meer in deze blog.

Expeditie duurzame toekomst - Expeditie Flow

Kleine druppels vormen vruchtbare plasjes

Ik ben Expeditie Flow begonnen omdat ik zelf een aantal dingen flink heb aangepakt die ik wel degelijk kan veranderen. Of waar ik invloed op heb en invloed op kan uitoefenen. Dingen die lijken op een druppel die valt op de spreekwoordelijke gloeiende plaat, maar in werkelijkheid samen met vele andere druppels een plas vormen op een gezonde en vruchtbare bodem. Een nieuw stukje aarde waar mensen meer leven met de natuur, voor haar zorgen en met haar kunnen samen kunnen leven. Waar genoeg is voor iedereen omdat alles eerlijk wordt verdeeld. Zonder onderscheid te maken.

De wereld (om mij heen) veranderen

Ik ga voor die wereld. Voor dat stukje aarde. Een hele aardbol is mij misschien net iets te machtig. Laat ik beginnen door eerst mijn wereld en de wereld om mij heen te veranderen. Omdat ik zie dat meer mensen ontwaken uit de maatschappij die ons met de drugs van consumeren heeft verdoofd. Er is een nieuwe beweging gaande die met mij deze nieuwe aarde, deze nieuwe maatschappij, deze nieuwe economie wil vormen.

Duurzame expeditie

Daarom ben ik Expeditie Flow gestart. Om je de gelegenheid te geven met mij mee te reizen. Om op expeditie te gaan naar de nieuwe wereld waar jij als mens telt en de natuur ons leidt.

Samen op expeditie, ons duurzaam avontuur, onze toekomst.

Expeditie duurzame toekomst - Expeditie Flow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *